open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
SIPA podnijela izvještaj: Utajili oko 4,8 miliona KM
Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnesen je protiv tri osobe i jedne firme
22.05.2019. u 16:52
get url
text

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, protiv tri osobe i jedne firme, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i porezna utaja.

Kako je saopćeno iz ove policijske agencije, pripadnici SIPA-e su u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Slovenije i drugih zemalja Evropske unije, došli se do podataka kako su prijavljeni u periodu od 2013. do 2018. godine, u svojstvu odgovornih osoba u firmi u BiH, odnosno kao fizičke osobe - obveznici poreza na dohodak, postupali kao pripadnici grupe za organizovani kriminal.

Oni su otvorili i u dogovoru raspolagali sa više bankovnih računa kod komercijalnih banaka na području Slovenije, Austrije i Mađarske, te ih iskoristili za primanje novčanih sredstava po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inostranstvu bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreskim organima u Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od oko 48 miliona KM.

Time su izbjegli plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od oko 4.8 miliona KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.