open-navfaktor-logo
search
Kriminalno udruženje
SIPA podnijela izvještaj: Osiguravajuću kuću oštetili za više od milion maraka
Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv pet osoba i jedne firme
24.05.2019. u 14:41
get url
text

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv pet osoba i jedne firme zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela  "izvršenje krivčnog djela u sastavu kriminalnog udruženja", "posebni slučajevi falsifikovanja", u vezi s krivičnim djelom "pranje novca".

- U vezi s navedenim, postoje osnovi sumnje da je pravno lice počinilo krivično djelo "odgovornost pravnog lica", a u vezi s krivičnim djelom "pranje novca", saopćeno je iz SIPA-e.

Prijavljena lica su od 2014. do 2018. godine postupajući kao pripadnici kriminalnog udruženja oštetili jednu osiguravajuću kuću na području Republike Srpske za iznos od preko milion KM, kao i Budžet RS-a za iznos od preko 100.000 KM kroz umanjenje poreske osnovice za obračun poreza na dobit, čime su osiguravajuću kuću doveli u rizik nesolventnosti i nelikvidnosti, odnosno ugroženosti akumuliranih sredstava za pokriće tekućih rezervi.

- Navedeno su prikrili preinačavanjem pravih isprava odnosno falsifikovanjem dokumenata o sudskoj registraciji za određeni broj pravnih lica, a koja stvarno nisu postojala, i transakcijama kroz račune više banaka na području Bosne i Hercegovine - naveli su iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.