open-navfaktor-logo
search
Višemjesečna istraga
SIPA na Izačiću hapsila jednu osobu: Prevario njemačku firmu i "oprao" 370.000 eura
Krivično djelo su počinile dvije osobe i jedno pravno lice
25.10.2018. u 17:13
get url
text

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na graničnom prijelazu Izačić uhapsili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela "Pranje novca" iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Ovu osobu prethodno su na izlazu iz BiH zadržali policijski službenici Granične policije BiH.

Hapšenju je predhodila višemjesečna istraga koju je SIPA provela po naredbi Tužilaštva BiH, u vezi čega je 7. marta ove godine podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv dvije osobe i jednog pravnog lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili navedeno krivično djelo.

Iz opisa sumnje proizilazi da je djelo počinjeno na način da su u cilju prikrivanja prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 372.792 eura, kao ovlaštena lica za raspolaganje novčanim sredstvima, koristili račune jednog pravnog lica, otvorene kod UniCredit banke a.d. Banja Luka i NLB banke a.d. Banja Luka, te na iste primili šest bezgotovinskih ino uplata sa računa jedne od njemačkih kompanija, u ukupnom iznosu od 372.792 eura. Navedena sredstva su pribavljena počinjenjem prevare na štetu njemačke kompanije, te su bezgotovinski transferisana i gotovinski isplaćivana sa računa.

 Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšena osoba će biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovin, saopćila je SIPA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.