open-navfaktor-logo
search
Dopis institucijama
Sindikati upozoravaju: Krivične prijave ako Šatorović bude upisan u Registar
S obzirom da Vanredni kongres nije održan u skladu sa Statutom SSSBiH, sve odluke koje su donesene su, analogno tome, nevažeće, a to se odnosi  i na odluku o izboru Selvedina Šatorovića za predsjednika SSSBiH
06.11.2018. u 16:24
get url
text
Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović

Ukoliko Ministarstvo pravde BiH upiše Selvedina Šatorovića kao ovlaštenu osobu za predstavljanje i zastupanje Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), protiv svih odgovornih osoba za takav epilog bit će podnesene krivične prijave.

Stav je to predstavnika 13 granskih sindikata koji nisu prisustvovali posljednjem Kongresu SSSBiH, na kojem je za predsjednika krovne sindikalne organizacije izabran Selvedin Šatorović. Taj Kongres je, smatraju predstavnici tih sindikata, protivan Statutu SSSBiH, a sa nepravilnostima su upoznali i Ministarstvo pravde BiH.

- Vanredni kongres je održan nakon navodnih usmenih odluka sa sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora SSSBiH koje su održane 18. oktobra 2018. godine u razmaku od dva sata, a kojima su prisustvovali predstavnici manjeg broja granskih sindikata – navodi se u dopisu kojeg potpisuju Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira, Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala u FBiH, Samostalni sindikat saobraćaja i veza, Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH, Samostalni sindikat radnika u finansijskim organizacijama FBiH, Unija sindikata policije u FBiH, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, Samostalni sindikat željezničkih radnika, Sindikat penzionera, Sindikat BH Pošta i Sindikat uposlenika Elektroprivrede HZHB.

S obzirom da Vanredni kongres nije održan u skladu sa Statutom SSSBiH, sve odluke koje su donesene su, analogno tome, nevažeće. Odnosi se to i na odluku o izboru Selvedina Šatorovića za predsjednika SSSBiH.

- Time bi upis promjene podataka u Registru udruženja i fondacija BiH na osnovu ovakvih odluka bio u suprotnosti sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH i Pravilnikom o načinu vođenja Registra udruženja i fondacija BiH i stranih međunarodnih udruženja i fondacija i drugih neprofitnih organizacija – navodi se u dopisu.

Podsjećaju istovremeno da je na osnovu Statuta i odluka Glavnog odbora SSSBiH 22. februara 2018. godine održan 14. Kongres SSSBiH, kojem su prisustvovali svi predstavnici granskih sindikata. Na tom Kongresu nije usvojen Finansijski izvještaj i Izvještaj o radu SSSBiH za četverogodišnji mandatni period, a prijedlog Statuta je usvojen sa više amandmana.

Kongres je prekinut nakon izlaska dijela predstavnika granskih sindikata, nezadovoljnih ishodom glasanja za novog predsjednika SSSBiH, odnosno nakon što je većina prisutnih delegata podržala Redžu Kurića, a ne Selvedina Šatorovića, za čiji se izbor zalagao dosadašnji predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović. Nakon toga je 14 granskih sindikata zatražilo nastavak 14. Kongresa, što bivši predsjednik Ismet Bajramović, tvrde, nije dozvolio.

- Kako Bajramović i nekoliko osoba povezanih sa njim to nisu htjeli, predsjedavajući Kongresa pokušao je organizirati njegov nastavak. S obzirom da i 20. juna 2018. godine nije bilo dovoljno delegata za kvorum (zbog pritisaka kojeg su Ismet Bajramović i njemu bliske osobe vršile na delegate), odlučeno je da se isti prekine dok granski sindikati ne pokušaju pronaći zajedničko rješenje za nastavak Kongresa s ciljem očuvanja SSSBiH – stoji u dopisu.

Također podsjećaju da Bajramović nikada nije upisan u Ministarstvu pravde BiH kao osoba odgovorna za predstavljanje i zastupanje SSSBiH te da je u kontekstu održavanja Vanrednog kongresa prekršen niz odredbi kojima je definiran rad SSSBiH. Konstatira se da je Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH od 2. aprila u više navrata djelovala i u SSSBiH otkrila niz nepravilnosti, ali u međuvremenu nije poduzeto ništa na sankcioniranju odgovornih.

Predstavnici 13 granskih sindikata su se također obratili Međunarodnoj organizaciji rada te Međunarodnoj konfederaciji sindikata, upoznavši ih sa nepravilnostima pri održavanju Vanrednog kongresa i izbora novog rukovodstva krovne sindikalne organizacije u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.