HNK

Sindikati osnovnog obrazovanja zadovoljni Kolektivnim ugovorom

Objavljeno: 04.09.2018. u 14:11

Predsjednici dva sindikata osnovnog obrazovanja koja djeluju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), Omer Tipurai Slavko Lauš,  zadovoljni su potpisanim Kolektivnim ugovorom koji, između ostalog, predviđa povećanje plaća u iduće tri godine za 15 posto

Hadžović, Tipura i Lauš su zadovoljni potpisanim kolektivnim ugovorom

FOTO: Ivan Rozić

Na konferenciji za novinare kantonalni ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović naveo je kako su u novom Kolektivnom ugovoru zaposlenici dobili određene beneficije, da su uspješno odrađene organizacijske sheme te je zbrinut kompletan tehnološki višak.

- Dozvolili smo da se prebacuje jedan ugovor o radu iz jedne u drugu školu, što do sada nije bio slučaj. Imali smo ljudi koji žive u Mostaru, a rade u Jablanici, a sad će se moći taj ugovor o radu prebaciti kako bi smanjili troškove putovanja - kazao je Hadžović.

Naveo je kako je zaposlenicima s četvero ili više djece omogućeno smanjenje norme za trećinu, kao i uposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju. Kolektivnim ugovorom posebno su tretirani magistri, doktori, mentori i savjetnici, kao i zaposlenici s 30 i više godina radnog staža.

Hadžović je dodao kako je uspješno završen projekt asistenata u nastavi, pa će tako ove godine u školama HNK raditi 24 asistenata u nastavi, dok je ta brojka u prošloj školskoj godini bila upola manja.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK Omer Tipura i predsjednik Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš istaknuli su kako su zadovoljni jer je potpisivanjem Kolektivnog ugovora napravljen pomak, s obzirom da se zaposlenicima u osnovnom obrazovanju plaća nije mijenjala posljednjih deset godina.

- Samo povećanje plaća od 15 posto nije uspjeh, nego je nama uspjeh da smo ušli u proces tog povećanja, a dalje ćemo se boriti ako treba i radikalnim mjerama - istaknuo je Lauš.

Ministar Hadžović osvrnuo se i na najavljeni štrajk upozorenja zaposlenih u srednjim škola, podsjetivši da je Vlada HNK ponudila povećanje plaća od deset posto kroz tri godine.

- Tu ponudu sindikati nisu prihvatili pa će se sada razmatrati daljnji koraci - kazao je Hadžović.

Kada je u pitanju broj učenika u HNK, Hadžović je kazao kako je ukupan broj učenika osnovnih škola u ovoj godini veći u odnosu na prethodnu, dok je ukupni broj srednjoškolaca manji.

- Ove godine u prve razrede osnovnih škola upisano je 1858 učenika, a ukupan broj učenika je 17.544. Prošle godine upisali smo 1901 prvačića, ali je broj učenika bio 17.417. Prošle godine je bilo manje učenika, nego ove godine - kazao je Hadžović.

Što se tiče srednjih škola, Hadžović je naveo kako je u prve razrede upisan 1651 učenik, a ukupno ih je 7260. Prošle godine bilo je 1819 učenika prvih razreda, a ukupno ih je bilo 7677.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije