VEZANI TEKST - U planu novo povećanje plaća: Do 650 KM više za državne ministre, parlamentarce i ostale funkcionere

Osnovica trenutno iznosi 535 KM, a odlukom koju je ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, u ovoj je godini predviđeno njeno povećanje na 600 KM. Ova odluka trebala je biti razmatrana na sjednici Vijeća ministara u petak, ali je sve odloženo za neku od narednih.

- Nama plaća nije rasla od 2008. godine. Od te godine nam je dva puta umanjena plaća i ono povećanje koje se desilo prošle godine nas je samo vratilo na iznos koji smo imali 2008., a cijene su rasle. Daju nam na kapaljku. Ovdje treba uvesti malo ozbiljnosti. Mi godinama tražimo socijalni dijalog, ali nas ignorišu. Trebamo sjesti i dogovoriti se, pa kako god, samo da ima neki dogovor. Naći ćemo rebalans, balans, neku saradnju, ali problem je što ovdje niko nikoga ne doživljava – prokomentirao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH koji obuhvata sindikate Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Granične policije BiH.

Ovaj sindikat, zajedno sa Sindikatom državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i Sindikatom Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, traži socijalni dijalog te osnovicu od 630 KM.

Krvavac je kazao da ni štrajk ni protest nisu opcija jer ne žele da narod ispašta.

- Treba razgovor i dogovor. Pa povećani su prihodi od indirektnih poreza. To su sredstva koja i mi dajemo, mi punimo budžet. Budžet nikad nije bio puniji, a narod siromašniji – dodao je Krvavac.

Predloženom osnovicom od 600 KM funckionerima bi plaća bila veća i do 650 KM, a s druge strane, naprimjer, vojniku bi bila veća za oko 90 KM, policajcu za otprilike 104 KM, a namješteniku s najnižim koeficijentom za nepunih 80 KM.