Radnici Zraka su dovedeni na rub egzistencije. Uprava firme na čelu sa Nedžadom Koldžom za godinu dana nije isplatila radnicima sedam plaća, staž nije uvezan više od pet godina i firmu vode u propast. Tročlana uprava za godinu dana na ime svojih plaća iznijela je više od 150.000 KM iz firme, a posla u firmu ravno 0 KM - saopćili su iz Sindikata Zraka.

Pored svega, kako dodaju, "radnici koji se pobune budu poslani na discplinsku i prijeti im se otkazom, policijom i za ne povjerovati - tehnički direktor prijeti upotrebom čakije i šarafcigera".

- Doveli su do toga da je glavno oružje u ovoj firmi namjeske industrije čakija i šaraficiger umjesto vojne opreme. A dokle ide bahatost jednog od direktora jeste i njegova nedavna izjava u kojoj kaže da su radnici dužni da mu isporuče robu dok on istovremeno nije dužan da im isplati plaće - navode iz Sindikata i dodaju:

- Dok se ozbiljni menadžmenti bave pronalaskom posla, ova uprava se bavi krčmljenjem državne imovine i tjeranjem radnika, dok Vlada FBiH na sve to šuti i nijemo posmatra. Šta treba da se desi -  da padne mrtva glava u fabrici da bi oni reagovali? Jer, već se radnicima prijeti čakijom i šarafcigerom ko se bude bunio, policija dva puta sedmično intrveniše da se smire tenzije, dok Vlada šuti! Zbog svega navedenog pozivamo Vladu i resorno ministarstvo da što prije reaguju dok ne bude kasno.