open-navfaktor-logo
search
Udar na autonomiju
Sindikat UNSA pisao Skupštini KS: Preispitajte svoj stav o autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju
Kako navode iz Sindikata usvojeno autentično tumačenje je grubo kršenje Poslovnika o radu Skupštine KS, Zakona o Vladi KS i Poslovnika o radu Vlade Kantona
04.07.2019. u 17:49
get url
text

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila autentično tumačenje člana 138. stav 7 Zakona o visokom obrazovanju Sindikat Univerziteta u Sarajevu pisao je zastupnicima u Skupštini KS tražeći da ponovo preispitaju svoj stav.

Kako navode iz Sindikata usvojeno autentično tumačenje je grubo kršenje Poslovnika o radu Skupštine KS, Zakona o Vladi KS i Poslovnika o radu Vlade Kantona.

- Sindikat UNSA usvojeno autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju smatra grubim ugrožavanjem principa akademske autonomije i akademske samouprave u postupku izbora rukovodnih organa visokoškolske ustanove i njenih organizacionih jedinica – navode iz Sindikata.

Također naglašavaju da se usvojenim autentičnim tumačenjem Zakona o visokom obrazovanju, koje nakon stupanja na snagu, postaje sastavni dio Zakona, stvara "besmislena pravna situacija tako što se jednim dijelom zakona pobija drugi, na koji način se stvara stanje pravne nesigurnosti i negira princip vladavine prava“.

- Sindikat posebno zabrinjavajućim smatra činjenicu da je u radu Skupštine KS u postupku razmatranja Inicijative za autetičnim tumačenjem Zakona i usvajanja prijedloga autentičnog tumačenja, grubo narušena procedura za razmatranje i usvajanje općih akata koja je precizno utvrđena Poslovnikom o radu Skupštine KS – ističu iz Sindikata UNSA.

Sindikat Univerziteta traži od Skupštine, kako navode, da se stavi van snage usvojeno autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju i na taj način potvrde „proklamirano opredjeljenje poštivanje i uvažavanje autonomije univerziteta“.

- U suprotnom Sindikat će pokrenuti sve raspoložive mehanizme za eliminaciju iz pravnog postojanja usvojenog autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju i pozvati na odgovornost one koji su kršenjem Poslovnika o radu Skupštine KS, Zakona o radu Vlade KS i Poslovnika o radu Vlade KS, usvojili autentično tumačenje – zaključuju iz Sindikata.

{$galerijaFotografija}

pismo sindikata UNSA
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.