open-navfaktor-logo
search
Nakon drame na Rači
Sindikat SIPA-e: Sistematski pregledi moraju biti obavezni
Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) oglasio se saopćenjem nakon vijesti da je jedan pripadnik policije pokušao izvršiti samoubistvo skokom sa mosta u rijeku savu na graničnom prijelazu Rača.
16.04.2021. u 08:03
get url
text

- Sindikat unazad nekoliko godina ukazuje na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika i potrebu za donošenjem novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine na što nadležni predstavnici vlasti uopće ne reaguju.

Jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine kada je službenik SIPA-e izvršio samoubistvo službenim pištoljem. Međutim, taj događaj kao i ovaj jučer već danas je za mnoge a pogotovo za predstavnike vlasti  zaboravljen i nisu mu pridali ni najmanji značaj.

S tim u vezi, apleujemo na ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Cikotića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Tegeltiju i sve ostale predstavnike vlasti da zahtjeve Sindikata u pogledu hitnog donošenja novog Zakona o policijskim službenicima kojim bi između ostalog bili definirani i obavezni ljekarski pregledi shvate ozbiljno i pristupe njegovoj izradi i usvajanju kako bi se prevenirali i izbjegli ovakvi i možda čak i tragičniji događaji - navodi se u saopćenju Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.