open-navfaktor-logo
search
Zakon o plaćama
Sindikat SIPA-e delegatima u Domu naroda: Pomozite najugroženijim zaposlenicima u institucijama BiH
Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je pozvao delegate Doma naroda Bosne i Hercegovine da na sutrašnjoj sjednici podrže usvajanje Izmjena zakona o plaćama u institucijama Bosne i Hercegovine.
23.03.2022. u 12:12
get url
text

- Povodom informacije, koja se pojavila u medijima, o dopisu delegatima Doma naroda Bosne i Hercegovine povodom sutrašnje sjednice i odlučivanja o prijedlogu Izmjena Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama koji je upućen od "šefova odsjeka" koji se nalaze u platnom razredu B4 a kojim izražavaju nezadovoljstvo i ističu da je on nepravedan pri čemu se ističe "nejasna" uloga sindikata, želimo istaći da Sindikat SIPA-e podržava prijedlog izmjena i dopuna zakona jer on na pravedan način linearno uvećava plaću svim zaposlenim policijskim službenicima do čina "viši inspektor", odnosno državnim službenicima do zvanja "stručni savjetnik", te umanjuje nepravednosti utvrđene donošenjem zakona davne 2008. godine - saopćio je Sindikat SIPA-e.

Dodaju da je Zakon o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine napravio veliku razliku između platnih razreda državnih službenika u platnom razredu B3 - "Stručni savjetnik" i B-4 "Šef odsjeka" s obzirom da je za "0" platni razred utvrđen koeficijent B3 - 2,73 a za B4 - 3,25 što u konačnici čini razliku u iznosu plaće, prema trenutnoj važećoj osnovici, u iznosu od 247,00 KM dok u "6" platnom razredu za ista zvanja ta razlika iznosi 461,00 KM u korist "šefova odsjeka". Istovremeno pojedine kategorije uposlenih primaju plaću u iznosu od 475,69 KM.

Predloženim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama se ta razlika smanjuje na 152,00 KM u "0" platnom razredu te 366,00 KM u "6" platnom razredu što još uvijek predstavlja značajnu razliku.

- U vezi s tim, pozivamo delegate Doma naroda da prilikom odlučivanja tokom sutrašnje sjednice imaju u vidu da se navedenim izmjenama "pomažu" najugroženije kategorije zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine tako da će plaća "higijeničara", "domara" sa sadašnjih 475,69 KM biti povećana na 570,00 KM, plaća "policajca" sa sadašnjih 899,00 KM biti povećana na 1.027,00 KM, plaća "vojnika" sa sadašnjih 713,00 KM na 832,00 KM te da iz tih raloga podignu ruku i podrže usvajanje ovog zakona. Nadamo se da nas nećete i ovaj put iznevjeriti s obzirom da su uposleni u policijskim agencijama dovedeni na rub egzistencije - navodi se u saopćenju Sindikata SIPA-e koje potpisuje predsjednik Edin Kahrimanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.