open-navfaktor-logo
search
Priča o stečaju
Sindikat rudara ne miruje: Traže odgovor Vlade FBiH i EPBiH i prijete štrajkom upozorenja
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine prije dva dana uputio je urgenciju Vladi FBiH, Elektroprivredi BiH (EPBiH) i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, u kojoj traže pismenu garanciju da će sve aktivnosti na pokretanju stečaja u Rudniku "Kreka" u Tuzli i Rudniku mrgog uglja "Zenica" biti prekinute.
23.02.2023. u 20:36
get url
text
Rudari ispred upravne zgrade "Kreke"

VEZANI TEKST - "Kreka" dužna 420 miliona KM: Uprava rudnika nema informacije o stečaju, Sindikat poručio da ga neće biti

- Ono što tražimo je pisani odgovor na dopis koji je Upravni odbor Sindikata poslao još 13. februara, a odgovor još nije došao. Zbog toga smo išli s urgencijom, a ukoliko odgovora ne bude sutra do kraja radnog dana, naredne sedmice uslijedit će štrajk upozorenja u svih sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika "Kreke" i član UO Sindikata.

Ukoliko i nakon štrajka upozorenja, dodaje Tokić, ne bude odgovora, onda ćemo ići s još radikalnijim mjerama, ali o tom potom.

Sindikat rudara pokrenuo je protest nakon što su dobili informaciju da je Nadzorni odbor EPBiH uputio zahtjev Vladi FBiH za pokretanje stečajnog postupka u dva rudnika.

- Vlada FBiH na 349. sjednici usvojila je dva zaključka. U prvom se kaže da Vlada zadužuje EPBiH, kao vladajuće društvo koje vrši upravljačka prava po osnovu državnog kapitala od 16.11.2009. godine u rudnicima uglja "Kreka" i "Zenica", da dodatno sagleda i analizira pokretanje predstečajnog i stečajnog postupka u ovim društvima vodeći računa o potrebama bilansa uglja u narednim godinama i elektroenergetskom bilansu. U drugom zaključku, navodi se da Vlada FBiH, shodno uredbi o vršenju ovlaštenja o privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, ne vrši ovlaštenja u rudnicima iz tačke jedan ovog zaključka, stoga Vlada FBiH nije nadležna za davanje saglasnosti za pokretanje predstečejnog, odnosno stečajnog postupka za rudnike u sastavu Koncerna EPBiH - naveo je Tokić zaključke koji su pokrenuli nemir među rudarima.

S druge strane, EPBiH je 15. februara objavila saopćenje u kojem kaže da je "rukovodstvo Sindikata radnika rudnika FBiH obmanulo je bh. javnost plasiranjem netačnih informacija o navodnoj odluci Elektroprivrede BiH o stečaju u rudnicima uglja 'Kreka' i 'Zenica'".

VEZANI TEKST - Elektroprivreda BiH: Nije donijeta odluka o stečaju rudnika "Kreka" i "Zenica", nemamo ovlaštenja

- EPBiH nije donijela odluku o stečaju, niti za istu ima ovlaštenja zasnovana na Zakonu. EPBiH informisala je Vladu FBiH o izuzetno teškom stanju u Rudniku "Kreka" uzrokovanom kontinuiranim padom proizvodnje, produktivnosti, prihoda i posljedično rastom dugovanja prema povjeriocima i gubitaka, ukazujući da je Rudnik "Kreka" ispunio uvjete za stečaj. Također, ukazano je da uvjete za stečaj ispunjava i Rudnik "Zenica". Postupak stečaja mogu pokrenuti samo oni koji za takvo djelovanje imaju zakonska ovlaštenja - naveli su iz EPBiH i istakli da su po Zakonu za pokretanje predstečajnog i stečajnog postupka ovlašteni stečajni dužnik, prokuristi i svaki povjerilac koji ima pravni interes za provođenje stečajnog postupka.

To što stečaj nije i još, vjerovatno, neće ni biti pokrenut, ne mijenja činjenicu da je samo "Kreka" dužna 420 miliona KM i da prvi nove dugove, odnosno ne posluje pozitivno.

Sindikat čeka odgovor da bi pružio sigurnost radnicima, pred kojima je ispunjenje planova, do boljeg sutra ili novih upozorenja, obustava rada i štrajkova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.