open-navfaktor-logo
search
Uputili dopis
Sindikat rudara FBiH najavljuje bunt: Prekinite aktivnosti na otvaranju stečaja u rudnicima "Kreka" i "Zenica"
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine uputio je dopis Vladi FBiH, resornom federalnom ministarstvu te generalnom direktoru i poredsjedniku Nadzornog odbora Elektroprivrede (EP) BiH Admiru Andeliji i Izetu Žigiću, u kojem traže da se prekinu aktivnosti na realizaciji odluke o stečaju Rudnika uglja "Kreka" i Rudnika mrkog uglja (RMU) "Zenica", koju je, kako navode, donio Nadzorni odbor EPBiH.
13.02.2023. u 22:06
get url
text

- Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH zahtijeva da najkasnije do 25. februara 2023. godine pismeno odgovorite na zahtjev Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. Neupitno je da će u slučaju negativnog odgovora na zahtjev Sindikata i realizacije odluke o stečaju u Rudniku uglja "Kreka" u Tuzli i RMU "Zenica", koja je usvojena od Nadzonog odbora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH doći do socijalnog bunta ogromne većine članova Sindikata iz svih sedam rudnika uglja u sastavu Koncerna - kaže se, između ostalog, u dopisu sindikata rudara.

Dalje navode da "ako je cilj Elektroprivrede BiH da rudnike u sastvu Koncerna, koji su joj u ogromnoj mjeri pružili bogatstvo, uvodi u stečajne postupke te da u istim omogući eksplotaciju uglja određenim moćnicima koji su razvijali i razvijaju svoje kompanije novcem iz rudnika uglja u FBiH, tada je socijalni bunt radnika iz oblasti rudarstva u FBiH neizbježan i neminovan".

Sindikat je prodložio Vladi FBiH da poništi odluke o osnivanju Koncerna Elektroprivrede BiH, po kojima je sedam rudnika dodijeljeno u vlasništvo ove državne kompanije.

- Tražimo od Vlade FBiH da rudnicima uglja u FBiH osigura uvjete za poslovanje s Elektroprivredom BiH, u kojima je moguće utvrditi cijenu uglja koji se isporučuje Elektroprivredi iz tih rudnika, približno cijeni uglja koju ostvaruju za isporučeni ugalj Elektroprivredi rudnici uglja Stanari i Posušje. Ne u prosjeku nešto više od 50 KM, kako je to trenutno slučaj u Rudnika "Kreka" u Tuzli, a zna se da je proizvodna cijena uglja koju ostvaruje rudnik više od 80 KM po toni i tako je to po pitanju cijene uglja u proteklih 30 godina, a sve kako bi imali socijalni mir, stabilno i uspješno poslovanje EPBiH te privredi u BiH osigurali uvjete za razvoj uz povoljnu cijenu električne energije - zaključeno je saopćenju Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koje potpisuje predsjednik Sinan Husić.

{$galerijaFotografija}

Rudari dopis
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.