open-navfaktor-logo
search
Pisali Parlamentu FBiH
Sindikat rudara FBiH: Je li stečaj i slanje radnika na biro jedini način reorganizacije Koncerna?
Samostali sindikat radnika u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine pisao je Parlamentu FBiH i klubovima političkih stranaka želeći ih informisati kakva je situacija u ovom sektoru privrede te ih pozvali da se uključe u njeno rješavanje.
06.04.2021. u 09:03
get url
text

- Svjesni smo da je neupitna potreba da se rudnici u sastavu Koncerna Elektroprivrede reogranizuju, pa i kada su u pitanju ljdski resursi. U posljednje vrijeme se iz Vlade FBiH i Elektroprivrede može čuti da je stečaj jedini izlaz te slanje tehnološkog viška radnika na biro.

Kreira se ambijent da se ne zna ko treba osigurati sredstva za uplatu doprinosa, pa se tako dešava da ljudi u rudnicima Zenica, Breza i "Abid Lolić" imaju 40 godina radnog staža, završen im je radni odnos, ali ne mogu u penziju jer nisu izmirene sve obaveze. Zato je pokretanje stečajnog procesa u rudnicima neprihvatljivo za sve sindikalne organizacije u rudnicima koji su u sastavu Koncerna te bi proizvelo niz nepovoljnih dešavanja u FBiH - navodi se, između ostalog, u pismu Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.