open-navfaktor-logo
search
Logično pitanje
Sindikat profesionalnih fudbalera o divljaštvu na Pecari: Kako je utakmica mogla početi?
Zbog čega nisu primijenjena pravila fudbalske igre na propisan način, pitaju se u Sindikatu
03.10.2019. u 12:44
get url
text

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini osudio je sinoćnja dešavanja na stadionu Pecara, kojim smo svjedočili tokom utakmice osmine finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva.

Sindikat se oglasio saopćenjem na svojoj Facebook stranici, kojeg prenosimo u cijelosti:

- U toku susreta s tribina stadiona, u dijelovima gdje su bili smješteni domaći navijači, mogli su se čuti nacionalistički i fašistički povici, vrijeđanja i negiranja države BiH, te su u nekoliko navrata ubacivani pirotehnika i čvrsti predmeti na teren, a sve je kulminiralo u 75. minuti, kada je igrač FK Sarajevo Anel Hebibović pogođen, te je susret bio prekinut u trajanju čak 22 minute.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH poziva takmičarske i disciplinske organe Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH da po hitnom postupku donesu odgovarajuće mjere, kako bi sankcionisali dešavanja na stadionu Pecara. U jednom takvom ambijentu fudbal pada u drugi plan. Izjave fudbalera FK Sarajevo nakon susreta bilo je teško gledati, s obzirom na ogorčenost, nedostatak protekcije i brige za vlastitu sigurnost.

Upravo je sigurnost ključni segment kada se pristupa organizaciji utakmice. S toga je dodatni "šamar" svim istinskim sportskim radnicima izvještaj delegata sinoćnjeg susreta Lazara Martinovića iz Čapljine, koji je ustanovio da "je organizator napravio propuste, te da nisu osigurani svi uvjeti za odigravanje utakmice".

Postavlja se pitanje zbog čega je susret uopće mogao početi ako nisu osigurani svi uvjeti za odigravanje utakmice, te zbog čega nisu primijenjena pravila fudbalske igre na propisan način?

Također, postavlja se pitanje, s obzirom na grube propuste u radu, zbog čega je "krovna kuća" bh. fudbala ovu postavu službenih lica delegirala na susret, koji je unaprijed okarakterisan kao utakmica "visokog rizika", kada oni očito nisu dorasli tom zadatku i kada je zbog njihovog izostanka zaštite pravila fudbalske igre moglo doći do neželjenih posljedica po zdravlje igrača.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH još jednom želi jasno dati do znanja da je zaštita igrača naš primarni zadatak, te da organizator premijerligaškog i Kup takmičenja, mora konačno donijeti adekvatnu disciplinsku mjeru, kako bi se svim nacionalističkim, fašističkim povicima, veličanju osuđenih ratnih zločina, negiranju države Bosne i Hercegovine i sličnim negativnim pojavama kojima nije mjesto na fudbalskim stadionima stalo u kraj - piše u saopćenju Sindikata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.