Podsjetimo, Koordinacija sindikata, koji zastupaju više od 25.000 radnika koji plaću primaju iz budžeta KS, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, a kojima se pridružio i Sindikat radnika u zdravstvu KS, 7. decembra, donijela je odluku da se organizuje i realizira protestni skup.

Prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata, "Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, ne poštuje Koordinaciju, koju čini osam sindikata kao socijalnog partnera".

- Naša odluka je jasna - 14. decembra izlazimo na protestni skup i ovom prilikom pozivamo sve zdravstvene radnike da nam se pridruže i pokažu ovoj Vladi KS da moraju razgovarati sa nama i da nam moraju vratiti dostojanstvo - ističe Sadiković.

VEZANI TEKST - Koordinacija sindikata u KS: Ako se Vlada KS i premijer Forto ne uozbilje, paralizirat ćemo funkcionisanje KS

Dodaje "kako je glavni izgovor Vlade KS da novca nema u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS".

- Mi provjereno znamo da ima više od 550 miliona KM i da uopće nije upitna isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM, ali i ostalih zahtjeva koji su upućeni izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora koji je potpisan u aprilu ove godine - navodi Sadiković.

U sklopu Koordinacije, Sindikat radnika u zdravstvu KS traži i povećanje osnovice za obračun plaće za 2023. godinu.