open-navfaktor-logo
search
Uklanjanje blokada
Sindikat policijskih organa u BiH upozorava: Što prije usvojite budžet institucija BiH za 2020.
Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini pozvao je da se u što kraćem roku po hitnom postupku usvoji Budžet institucija BiH za 2020. godinu.
18.03.2020. u 10:20
get url
text

U obrazloženju ističu da su zahtjev uputili imajući u vidu probleme u radu i zaštiti zdravstvenog stanja uposlenih u policijskim agencijama i svim drugim institucijama na nivou BiH prouzrokovane širenjem koronavirusa, te mjere koje su s ciljem sprječavanja daljeg širenja donesene, a koje u većoj mjeri nije moguće ispoštovati zbog ograničenja koja nameće odluka o privremenom finansiranju institucija.

- Usvajanjem budžeta bit će osigurana sredstva za nabavku neophodnih zaštitnih sredstava, a s druge strane uposleni u policijskim agencijama će u ovom vremenu u kojem daju sve od sebe na očuvanju zdravlja i sigurnosti građana BiH uvidjeti da i predstavnici vlasti ozbiljno shvataju nastale probleme i štite integritet i dostojanstvo policijskih službenika i svih drugih uposlenih u policijskim agencijama i ostalim institucijama na nivou države – navodi se u saopćenju.

Savez sindikata policijskih organa upozorava da u ovom teškom trenutku, dok se svi borimo sa koronavirusom, se ne dopusti da dođe u pitanje isplata plaća policijskih službenika koji pored opasnosti od zaraze, kako ističu, čuvaju sigurnost građana BiH, uspravno stoje na graničnim prelazima, osiguravaju zvaničnike i druge VIP ličnosti te čuvaju VIP objekte.

Zahtjev je poslan u Predsjedništvo BiH na ruke sva tri člana Predsjedništva, Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Budžet institucija za BiH, podsjetit ćemo, još uvijek nije usvojen zbog blokada zvaničnika iz entiteta RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.