open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Sindikat policije KS o Nikšićevom videu: Optužili ga za mržnju
Povodom videa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, Damira Nikšića, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Sadik Ećo dao je saopćenje za javnost.  
10.05.2021. u 14:50
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnik Nikšić pita gdje su "drotovi": Lopovi, bujrum subotom i nedjeljom u Sarajevo! 

- U posljednje vrijeme primjetni su pritisci na rad policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, od kojih su ogromna većina članovi Sindikata policije Kantona Sarajevo, a koji se najčešće ogledaju u davanju intervjua i neprimjerenih komentara u medijima, putem interneta i drugih sredstava elektronske komunikacije.

Policijska profesija je jedna od najsloženijih i najtežih, ali je jednako i plemenita. Nju obavljaju policijski službenici u izuzetno složenim okolnostima novonastale situacije, jer pored velikog broja redovnih policijskih aktivnosti, ulažu se izuzetni napori, obavljanja niza konkretnih zadataka i daje veliki doprinos po pitanju epidemiološke sutuacije i migrantske krize nebrojeno puta dokazujući da se radi o časnim i odgovornim profesionalcima.

Nerijetko su policijski službenici izloženi omalovažavanjima, ometanjima i napadima koji za posljedicu imaju i gubitak života i zdravlja.

I pored toga, policijski službenici kontinuirano rade na osiguranju lične i imovinske sigurnosti građana na području Kantona Sarajevo, zbog čega smatramo da naši policijski zaslužuju poštovanje kako građana, tako i javnih ličnosti, posebno izabranih zvaničnika.

Tako je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Damir Nikšić, putem Facebooka sačinio devetominutni video, a koji je naknadno prenesen od nekih medijskih portala.

Tom prilikom imenovani je iznio niz neistina i uvredljivih riječi na račun policijskih službenika kao što su: "drot", "murija" i sl. Zaprepastila nas je činjenica koliku količinu netrpeljivosti i nepoštovanja ispoljava prema policijskoj profesiji uopće, a naročito činjenica da je jedan zvanični izabrani zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo javno pozivao lica sklona vršenju krivičnih djela da tokom dana vikenda dođu i vrše krivična djela, koristeći pritom riječi: "krasti", "bunariti", "zgazit", "pljačkati" i sl. pritom izgovarajući podrugljiv izraz "Pažnja, pažnja".

Primjetno je da je i u ranijem periodu koristio slične neprimjerene izraze koji se odnose na policijsku profesiju.

Veliki broj policijskih službenika, ali i građana nam se obratio sa negodovanjem, ne vjerujući da jedan zastupnik zakonodavnog tijela u Kantonu Sarajevo može ispoljiti toliki stepen mržnje prema policajcima i policijskoj profesiji uopće.

Smatramo da je usljed navedenog nanesena ogromna šteta kako policijskom organu u Kantonu Sarajevo, tako i svim policijskim službenicima. Ovakve i slične neprimjerene izjave potkopavaju napore policijskih službenika koji već dugi niz godina putem realizacije niza projekata "rada policije u zajednici", rade na izgradnji međusobnog povjerenja i ugleda kod naših građana.

Podsjećamo da su izabrani zvaničnici odgovorni prema svim građanima za vrijeme svog mandata.

Navedenim postupcima imenovani prekršio Poslovnik o radu Skupštine Kantona Sarajevo, a naročito niz odredbi Etičkog kodeksa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, usljed čega je ugrozio integritet i ugled Skupštine Kantona Sarajevo i njenih zastupnika.

Tražimo od Skupštine Kantona Sarajevo da neposredno ili putem svojih nadležnih tijela preduzme aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti povodom neprimjerenog ponašanja zastupnika Damira Nikšića - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.