open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Sindikat o povećanju plaća u KS: Radnici na održavanju higijene objekata dobit će 0 KM
Povodom jučerašnje javno objavljene informacije Vlade Kantona Sarajevo o donesenoj odluci o povećanju plaća u visini od pet posto za svih 14.000 radnika koji plaću primaju iz budžeta KS, kao predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke (SSVOONK BiH) KS želimo da demantujemo tu informaciju.  
20.01.2023. u 14:03
get url
text

- Ovakva odluka, u djelatnosti srednjeg obrazovanja i kulture, proizvest će situaciju da će svi radnici/radnice na održavanju higijene objekata, kojih je približno desetak posto, dobiti 0 KM!

Istovremeno, profesionalni zastupnici u Skupštini KS, premijer, ministri, univerzitetski profesori... i svi oni koji imaju plate više od 2.500 KM će dobiti povećanje od 125 do 200 KM! Da li je ovo rješenje koje predlaže Vlada njihova percepcija ekonomske krize i inflacionog udara na građane, na koji sindikati STALNO i UPORNO upozoravaju ovu vlast?!

Da li to Vlada KS misli da je inflacija pogodila samo one kojima je plata viša od 2.500 KM? Da li su životne namirnice, grijanje i ostale životne potrepštine poskupile samo za ministre, zastupnike, univerzitetske profesore...?

Na kraju, da li nam to ova kantonalna Vlada promovira društvo potpune socijalne nepravde? Ministrice i ministri, zar se tako cijeni zdravlje vaše i naše djece!?

Ovim putem apeliram na vas, ministre/ministrice, da razmotrite i promijenite svoju odluku. Savjetujem vam, u narednim danima, da na svom radnom mjestu te prilikom odlaska po djecu ili unučad u vrtiće i škole, obratite pažnju na urednost, higijenu i čistoću prostora u kojima radite i boravite i vi i djeca!  Imajte u vidu da su za to zaslužne osobe koje ovom odlukom Vlade KS neće dobiti NIJEDNU konvertibilnu marku!

VEZANI TEKST - Veće plaće zaposlenima koji primaju platu iz budžeta KS

Ovom odlukom planirate izdvojiti cca 25 miliona KM za povećanje plaća. Da ste bili barem malo socijalno osjetljivi i razmislili prilikom donošenja ovakve odluke, ovih 25 miliona KM ravnomjerno biste rasporedili na sve radnike/radnice. Jednostavnom računicom došli biste do neto povećanja od 86 KM za sve radnike, što nije dovoljno, ali bar bi bilo pošteno.

S obzirom na malu razliku u odnosu na ono što Koordinacija sindikata traži, a to je 120 KM neto za sve, pozivamo vas da ozbiljno i odgovorno razmotrite i na vrijeme izmijenite svoju odluku. Nadamo se  da ćete uvažiti naše argumente i spriječiti nepravdu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.