Istakao je da je za njega nevjerovatno da se predstavnik Gradske uprave Zenica nije pojavio na sastanku na koji je pozvan, te  smatra  da je nemoguće pokazati takav nivo neodgovornosti prema stanju u kojem se nalazi RMU Zenica i njegovi radnici. 

VEZANI TEKST - Boji se hapšenja: Kasumović neće postupiti po zaključcima Gradskog vijeća i deblokirati račun rudnika

- Nalazimo se u jako teškoj situaciji i na sastanku smo stavili do znanja predstavnicima Elektroprivrede i Rudnika da moraju pokazati spremnost da postupe u skladu sa zaključcima Gradskog vijaća i da Rudnik potpiše obavezujući sporazum s Gradskom upravom kako bi počeo ispunjavati obaveze koje ima prema Gradu Zenica - poručio je Husić.

Dodao je da ne prihvataju činjenicu da jedna Gradska uprava može "svezati ruke" čitavoj državi i da će sutra pozvati sve najodogovornije u BiH da aktiviraju sve resurse koji mogu deblokirati račun RMU Zenica, isplatiti platu radnicima i pokrenuti proizvodni proces. 

Rudari RMU Zenica su u radnički neposluh stupili 24. marta, a od ponedjeljka, 27. marta do četvrtka navečer 15-ak članova Sindikalnog odbora štrajkovalo je i glađu u svojim prostorijama u Domu rudara.

Zenički rudari okupili su se jutros na prozivci u svojim pogonima gdje su čekali ishod spomenutog sastanka, ali nisu obnovili proizvodnju.

- Potpuno je nejasno ponašanje gradonačelnika koji zanemaruje i jasne zaključke Gradskog vijeća Zenica, te nastavlja rudare RMU Zenica držati u agoniji. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je predložio i izrazio spremnost da iskomunicira novonastalu situaciju sa relevantnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje je trenutno apsolutno u rukama gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.