open-navfaktor-logo
search
Ugrožavanje prava
Sindikat najavio protest ukoliko Elektroprivreda BiH donese nove pravilnike u nekim rudnicima
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je na redovnoj sjednici između ostalog analizirao uvjete pod kojima se odvija socijalni dijalog Sindikata sa Vladom Federacije BiH, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i menadžmentima rudnika uglja u sastavu Koncerna.
09.11.2021. u 10:36
get url
text

Evidentno je, kako navode iz Sindikata, da je socijalni dijalog u do sada nezabilježenom stanju te da se od aktera socijalnog dijaloga iz Vlade Federacije BiH, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i određenog dijela menadžmenta rudnika uglja u sastavu koncerna po svaku cijenu želi neutralisati otpor radnika i rudarskih sindikata koji se pruža jednostranom donošenju odluka od poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna.

- JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo iskazuje namjeru da jednostranom odlukom od 01. decembra 2021. godine u nekim rudnicima uglja u sastavu Koncerna stavi u primjenu novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku koji će u ozbiljnoj mjeri ugroziti dostignuti nivo materijalnih prava radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna.

U slučaju da Elektroprivreda BiH realizuje tu namjeru Upravni odbor je na osnovu saglasnosti sindikalnih odbora članica Sindikata i podrške ogromne većine radnika iz rudnika uglja u sastavu Koncerna jednoglasno usvojio Odluku o održavanju protestnog skupa članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH - saopćili su.

Protestni skup bi se u takvoj situaciji održao 21. decembra 2021. godine pred sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu te bi se predstavili sljedeći zahtjevi:

- Stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku,

- Poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH,

- Potpuna realizacija Sporazuma koji je potpisan od Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo 19. maja 2021. godine,

- Smjena Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo,

- Smjena direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna koji su jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo stavili u primjenu novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.