open-navfaktor-logo
search
Usvojiti mjere
Sindikat metalaca potvrdio: Dolazimo na sastanak u Vladu FBiH, borit ćemo se za naše zahtjeve
Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je za Faktor da će se predstavnici ove sindikalne organizacije odazvati pozivu na sastanak u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu 12. maja.
06.05.2022. u 10:43
get url
text

- Dobili smo poziv od resornog federalnog ministra za sastanak i naravno da ćemo se odazvati. Naši zahtjevi su poznati i jasni. Tokom pregovora s Vladom FBiH borit ćemo da se ispune, nema odsutajanja - kazao nam je Melez.

VEZANI TEKST - I metalci na ulici: Pokrenuti proizvodnju u Zraku i Binasu, hitno donijeti mjere za očuvanje hiljada radnih mjesta

Na prvomajskom protestu predstavnici Sindikata metalaca FBiH poručili su kako traže da hitno i bez odlaganja bude usklađena najniža plaća s rastom inflacije, kao i da hitno i bez odlaganja bude donesen zakon o najnižoj plaći čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH.

Metalci traže i da hitno budu usvojene mjere na očuvanju hiljada radnih mjesta i ozdravljenju firmi metalske industrije, a posebno preduzeća Binas, Volkswagen i Zrak.

- Rokovi za ove firme su 10 dana, da se uđe u pregovore i pusti proizvodnja u Binasu i Zraku - istakao je Melez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.