- Prije svega da naglasim, kako pozdravljamo Vašu odluku da stimulišete zdravstvene radnike koji su u vrijeme pandemije liječili bolesnike s infekcijom COVID-19, i na nju gledamo kao simbolično priznanje da su naše kolege ipak odradili dobar posao u velikim iskušenjima koje je donijela ova pošast.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Vlada KS treba hitno ispraviti grubu grešku počinjenu prema uposlenicima Hitne pomoći

Ipak, mi, uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS zatečeni smo činjenicom da naš doprinos nije primijećen i priznat sa Vaše strane!?

Za manje od 5 mjeseci od 1. januara do 27. maja 2021. godine naši hitni medicinski timovi obavili su 926 kućnih posjeta bolesnicima s dokazanom Covid-infekcijom.

Pored ovog broja, obavili smo mnoštvo medicinskih transporta prema dvjema bolnicama kritičnih Covid-bolesnika, po pozivu samih bolesnika 24 sata, po pozivu kolega iz Covid-ambulanti u toku dana, iz ambulanti svih naših punktova. Poseban napor je bio zbrinjavanje i medicinski prijevoz Covid-bolesnika s komplikacijama infekcije (infarkt srca, moždani udar, plućna embolija itd). Značajan broj bolesnika nije znao da ima Covid-infekciju, danonoćno su nas pozivali za intervencije, savjete, recepte, a mnogo je bilo onih koji su od nas skrivali svoju Covid-infekciju, izlažući tako naše kolege mnogo većem riziku. Poseban napor je bio prijevoz Covid-pacijenata koji su u procesu hemodijalize, a što kolege vozači svakodnevno rade - naveo je u otvorenom pismu dr. Edvin Tihić, predsjednik podružnice ZHMP Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo.

Istakao je da smatraju da je ignorisanje Hitne pomoći u procesu borbe s pandemijom u Kantonu Sarajevo nedopustivo.

- Još više nas žalosti što je ova odluka objavljena upravo 27. maja, datum koji se obilježava kao svjetski dan Urgentne medicine, dan kada po cijelom svijetu odaju priznanje svojim urgentašima. Mi to priznanje od Vas nismo dobili, a ni obrazloženje zbog čega je to tako.

Molimo Vas da sa sadržajem ovog pisma upoznate i premijera Kantona Sarajevo, gospodina Edina Forto. Njega također smatramo odgovornim za ovu nedopustivu odluku, ali razumijemo da nije zdravstveni radnik te je moguće manje upoznat sa načinom rada zdravstvenih ustanova. Vi ste naš kolega i zato nas još više žalosti da Vam moramo objašnjavati rad Hitne pomoći Sarajevo u vrijeme pandemije. U nadi da ćete u najskorije vrijeme ispraviti nepravdu učinjenu prema nama - zaključio je Tihić.