open-navfaktor-logo
search
Prijetnja funkcionalnosti
Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH zabrinut zbog blokade restrukturiranja
Sindikat elektroenergetskih radnika u Federaciji BiH izrazio je zabrinutost povodom ukazivanja direktora rudnika u sastavku Koncerna Elektroprivrede BiH da je zbog blokade procesa restrukturiranja sve izvjesnije pokretanje predstečajnog postupka u rudnicima Kreka, Zenica, Kakanj, Breza i Abid Lolić.
22.11.2021. u 10:13
get url
text

Sindikat upozorava sudionike procesa restrukturiranja čije, kako se navodi, neodgovorno djelovanje i neispunjavanje obaveza predstavlja prijetnju funkcionalnosti elektroenergetskog sistema i JP Elektroprivreda BiH, da direktno ugrožavaju egzistenciju desetaka hiljada radnika u energetskom sektoru i čine upitnim snabdijevanje kupaca električnom energijom, ali i na ozbiljnost situacije i nužnost urgentnom vraćanju dijalogu i izvršavanju obaveza koje su preuzete i koje će biti preuzete.

Istaknuto je da sudionici procesa restrukturiranja koji opstrukcijama onemogućavaju njegovu daljnju provedbu moraju biti svjesni svoje odgovornosti za dešavanja i posljedice koje će nastupiti ugrožavanjem elektroenergetske nezavisnosti FBiH u slučaju mogućeg pokretanja stečajnog postupka u zavisnim društvima Koncerna.

Iz Sindikata navode da vraćanje dijalogu i odgovorno ispunjavanje svih preuzetih obaveza procesa restrukturiranja zavisnih društava predstavlja jedini alternativan način i put za sprečavanje pokretanja stečaja u rudnicima i daljeg urušavanja sektora rudarstva u Federaciji BiH kao pouzdanog izvora stabilnosti rada termo blokova i osiguranja stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Upravni odbor Sindikata elektroenergetskih radnika Federacije BiH će na sjednici zakazanoj za 23. novembra 2021. u Sarajevu detaljno informisati svoje članstvo o aktuelnoj situaciji i donijeti odluke o daljim aktivnostima, najavljeno je iz te organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.