open-navfaktor-logo
search
Odgovor Vladi
Sindikat državnih služenika KS: Nema osnova za represivne mjere za nevakcinisane
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo je, reagujući na najavu premijera KS Edina Forte o uvođenju restriktivnih mjera za nevakcinisane, saopćio da nema zakonskog osnova za represivne mjere koje premijer najavljuje.
20.08.2021. u 08:13
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikalci: Vlada KS ne može tražiti od radnika da vakcinacija bude uvjet za dolazak na posao

- Sindikat naglašava potrebu za što većim brojem vakcinisanih, što smo dokazali ranijim obraćanjem Vladi kada nismo prijetili represivnim mjerama mada je Vlada bila zakonski obavezna da vodi brigu o zdravlju građana i radnika - navodi se u saopćenju. 

Sindikat traži od Vlade i premijera KS da se vrate u okvire zakona i međunarodnih konvencija o osnovnim ljudskim pravima, prava na slobodu i prava na rad, a sve na osnovu izjava premijera da će se ići u pravcu restriktivnih mjera za sve nevakcinisane građane, tačnije zabrane ulaska u sve institucije Kantona Sarajevo.

 -Znači li to da će i svim onim radnicima, prvenstveno državnim službenicima i namještenicima koji rade u ovim institucijama, biti zabranjen dolazak na posao i tako uskraćeno jedno od osnovnih prava a to je pravo na rad. Obaviješteni smo da su neke institucije već dobile naredbu da dostave spiskova imena radnika sa informacijama da li su ili nisu vakcinisani, što je grubo kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka - dodaje se u saopćenju   

Sindikat još jednom ističe da je bitna zaštita zdravlja i života svih, ali da je sloboda izbora nešto što niko pa ni Vlada ne smije svojim ishitrenim odlukama uskraćivati radnicima i svim drugim građanima, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.