open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Sindikat doktora SBK poručuje Lendi: Borit ćemo se za svoja dostignuta prava
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Srednjobosanskog kantona oštro je reagirao na izjave prvog čovjeka SBK Tahira Lende koji je kazao da zbog krize nastale usljed koronavirusa i zdravstveni sektor mora osjetiti umanjenja. Poručili su kako će naći načina da zaštite sebe i svoja dostignuta prava. Njivo saopćenje prenosimo u cijelosti.
18.04.2020. u 15:19
get url
text
Medicinsko osoblje

Neugodno smo iznenađeni najavama o mogućem smanjenju plaća radnicima u zdravstvu od strane Premijera SBK/KSB,
izražavamo svoju zabrinutost zbog izrečenih stavova i ideja prvog čovjeka Vlade.

U doba kad se cijeli svijet bori s najvećom zdravstvenom krizom u poslejdnjih sto godina, i razne države pokušavaju različite pristupe u obrani od pandemije, pojedinci iz "naših država" su, odmah na početku,otišli korak dalje, razmatraju nešto što nikome na cijeloj planeti nije palo na pamet- da onima koji su najizloženiji surovoj bolesti treba smanjiti plaće.

I to sve, pod izgovorom: "Kako svi podjednako trebaju snositi terer pandemije i krize".

VEZANI TEKST - Lendo: Neizbježno umanjenje plaća budžetskih korisnika 

Dok se mi (zdravstveni radnici) borimo kako spoznati bolest, što više naučiti o njoj, (kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve izazove sa kojima se suočavamo, da zaštitimo i pacijente i sebe,) dotle "naši" političari smišljaju, na koji način da sebi osiguraju "prilive" u budžete, ali ne svojom pameću,nego preko leđa radnika, u ovom sučaju uposlenih u zdravstvu SBK/KSB!

I pored toga,što smo svakodnevno izloženi medijskom "linču" raznih premijera, ministara, glasnogovornika, političara "opće prakse", raznih političkih namještenika, a sve sa ciljem, da u očima javnosti stvore dojam, kako je zdravstvo "loše organizirano, "korumpirano", aljkavo, traljavo a mi zdravstveni radnici bezvrijedni i kukavice. Mi se za sada, uspješno nosimo sa teretom pandemije u SBK/KSB i u BiH. Doduše, u našem okruženju postoje, i političari koji priznaju zasluge svojih medicinara, i drugih pa ih adekvatno i nagrađuju! Mi ne tražimo, da nas nagrađujete, ali tražimo poštovanje i priznanje, kakvo zaslužujemo!

U suprotnom, naći ćemo načine da zaštitimo sebe i svoja dostignuta prava!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.