open-navfaktor-logo
search
Još bez rješenja
Sindikat: Direktori EP i RMU Banovići imaju primanja veća od čelnika države, a problem je povećati plaće rudarima
I u Rudniku mrkog uglja Banovići jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja.
17.05.2022. u 21:28
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Džindić: Ako bismo povećali plaće rudarima za 20 posto, to bi na godišnjem nivou koštalo 60 miliona KM

Zijad Lačić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine i sindikalne organizacije RMU Banovići, za Faktor kaže kako je ovim poslana jasna poruka socijalnim partnerima, Elektroprivredi BiH, Vladi FBiH i upravi RMU Banovići da neće odustati od zahtjeva o povećanju plaća za 20 posto.

- Sve je prošlo bez ikakvih problema, a u skladu sa svim zakonskim propisima. Čak su nam se pridružili i članovi drugog sindikata koji egzistira u RMU Banovići, a koji kontroliše uprava rudnika. U periodu od sedam do osam sati ni muha se nije čula u rudniku - kaže Lačić.

Ponovio je da će rudari u FBiH istrajati u svojim zahtjevima.

VEZANI TEKST - Rudari će u utorak i srijedu održati štrajk upozorenja, ne odustaju od povećanja plaće za 20 posto

- Imamo utisak da bi Uprava RMU Banovići možda i prihvatila naš zahtjev, ali koči EPBiH. Naš stav je da imaju novac za povećanje, da mogu ispoštovati, ali ne žele. Oni bi, da im to mi dozvolimo, dodatno umanjili naša prava.

Bilo je realno da tražimo povećanje od 30 posto, ali smo im izašli ususret i stali na 20 posto. Mi, kao i Sindikat radnika rudnika FBiH, stojimo zajedno u istom safu - poručio je Lačić.

Naš sagovornik naglašava kako žele dogovor, ali se spremaju i za generalni štrajk najavljen za 23. maj.

Zijad Lačić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH

VEZANI TEKST - Andelija: Ako bi EPBiH ispunila zahtjeve rudara, plaće bi im se povećale za više od 30 posto, što je nemoguće

- Ako EPBiH i Vlada FBiH žele u Sarajevu na protestima skoro 10.000 radnika, koliko nas je zaposleno u rudnicima u FBiH, onda će i imati. Ispoštovali smo zakonsku proceduru, obavijestili EPBiH i Vladu FBiH da ćemo prvi dan generalnog štrajka, ukoliko dođe do njega, održati u krugu preduzeća. Dat ćemo im još jednu šansu. 

Ukoliko ne ispoštuju naš zahtjev, pozvat ćemo građane da nam se pridruže, vjerovatno i na ulicama glavnog grada BiH. Naravno, za eventualni dolazak u prijestolnicu neophodna je odluka rukovodstava oba sindikata - ističe Lačić.

Smatra da je u ovom vremenu energetska stabilnost jedan od najvažnijih stubova zemlje.

VEZANI TEKST - Andelija o RMU Zenica: Pozajmili smo im milion KM, ne zarađuju dovoljno za isplatu plaća

- Nema jake države bez energetske stabilnosti. Imamo resurs, ugalj na kojem termoelektrana može raditi i sa 20 posto. Hidroelektrane ne mogu bez punih akumulacija, vjetroelektrane također su ovisne o vremenskim uvjetima, samo je ugalj siguran.

Vidimo da EPBiH finansijski pomaže Željeznice FBiH, učestvuje u infrastrukturnim projektima i to je dobro, ali zašto je problem kada rudaru treba povećati plaću? Pa imamo inžinjere koji rade za samo 1.200 KM. Istovremeno, do nas su došle informacije da direktor EPBiH ima ukupna primanja približno 8.000 KM, a direktor RMU Banovića 6.000 KM. Pa toliko nemaju članovi Predsjedništva BiH, premijer FBiH... - tvrdi Lačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.