open-navfaktor-logo
search
Previranja u Zenici
Sindikat ArcelorMittala: Hiljadu radnika ide na čekanje, rješenja im stižu poštom, dobijat će 55 posto neto plaće u FBiH
Kompanija za proizvodnju čelika ArcelorMittal Zenica je 2018. godine bila najveći bh. izvoznik sa 449,4 miliona KM, a od jučer je obustavljen rad.
20.05.2020. u 12:20
get url
text

U obrazloženju svoje odluke ArcelorMittal Zenica naveo je, između ostalog,  da "kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizirani, što ozbiljno utječe na našu održivost".

Pored toga, istakli su kako nisu naišli na razumijevanje Sindikata. Predstavnici Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ), koji je prošle sedmice odbio prijedlog Uprave za smanje plaća većih od 1.200 KM ili da dio radnika pošalju na čekanje posla, komentirali su na današnjoj press konferenciji odluku kompanije da na 10 dana obustavi proizvodnju.

- Umjesto naknade za sav trud koji su ulagali i borili se da nam koronavirus ne uđe u kompaniju, radnici su kao nagradu dobili da se šalju na čekanje ili, čak, da im se smanjuje plaća. Za vrijeme čekanja radnici će dobijati 55 posto neto plaće u FBiH, ali čak ni tih 55 posto nikada nije dogovoreno sa Sindikatom AMZ-a. Nisu se ispoštovale ni zakonske procedure za donošenje ovih odluka - kazao je predsjednik Sindikata AMZ-a Zuhdija Kapetanović, koji je istakao da su upozorili radnike da ne potpisuju rješenja o slanju na čekanje posla pa im kompanija ta rješenja šalje putem pošte na kućne adrese.

Kapetanović je napomenuo da su u kompaniji "nabavili 1.000 koverata", što znači da će toliko radnika i dobiti rješenje o slanju na privremeno čekanje posla. Kompanija zapošljava 2.348 radnika, ali, ističe Kapetanović, "neki su radnici na godišnjem, oko 500 radnika od početka pandemije radi od kuće". Za održavanje sadašnjeg obima proizvodnje, Kapetanović procjenjuje da je neophodno oko 700 radnika, što znači da će na čekanje posla biti upućeno više od 1.600 ljudi. Radnicima je sugerisano da upute prigovor na rješenja o čekanju, a što je preduvjet za eventualno pokretanje sudskog postupka. Sindikat je uputio dopis Upravi kompanije da stavi van snage te odluke, ali odgovor, kaže, još nisu dobili.

Kapetanović je istakao da je pravi razlog za obustavu proizvodnje i slanje radnika na čekanje donošenje "korona zakona" te da će kompanija ostvariti pravo na subvenciju plaća za svoje radnike iz budžeta Vlade Federacije BiH, ali i napominje da su suvbenciju mogli ostvariti i bez obustave proizvodnje i slanja radnika na čekanje.

- Ako se usvoje izmjene zakona i u Parlamentu Federacije BiH, radnicima bih poručio: Uzmite pasoše i bježite iz ove zemlje! Ovdje više nemamo šta tražiti! Ili budite spremni da budete robovi ovakvih poslodavaca - poručio je Kapetanović.

Predsjednik Saveza samostalnih Sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović istakao je da ta organizacija daje punu podršku i u potpunosti stoji iza radnika i zahtjeva Sindiakta AMZ-a da se ukine nelegalno donesena odluka od kompanije AMZ.

Akademik Muris Čičić nije iznenađen ovom odlukom Uprave ArcelorMittal Zenica.

- To je posljedica dešavanja na tržištu. Nedostatak potražnje za čelikom diktira tempo proizvodnje. Vidite da je na svjetskom tržištu drastično pala prodaja automobila. Pandemija koronavirusa je kao ogromni meteorit udarila na svjetsku ekonomiju. Teško je poslodavcima u ovim vremenima, a kako je tek radnicima, ne možemo ni zamisliti – smatra Čičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.