Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2019. godine iznosi 2.074,85 KM i za 50,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec (dijagrami se nalaze na www.sssbih.com). Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec februar 2019. iznosila je 895,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 29 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u januaru 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 43,13 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1.      Prehrana – 40,2 posto

2.      Stanovanje i komunalne usluge – 15,2 posto

3.      Higijena i održavanje zdravlja – 5,7 posto

4.      Obrazovanje i kultura – 12,5 posto

5.      Odjeća i obuća – 14,7 posto

6.      Prijevoz – 6,8 posto

7.      Održavanje domaćinstva – 5,8 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Sindikata.