Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za decembar 2019. iznosila je 958 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 26 KM je viša od prosječne plate isplaćene u novembru 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 46,65 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana (procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi iznosi 43,8 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja ( 5,6 posto), obrazovanje i kultura (8,3 posto), odjeća i obuća (14,6 posto), prijevoz ( 6,7 posto) i održavanje domaćinstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.