Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za oktobar 2020. iznosila je 961 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i istog je iznosa kao što je bila za prethodni mjesec. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 51,57 odsto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 44,5 odsto, stanovanje i komunalne usluge 16,7 odsto, higijena i održavanje zdravlje 9,4 posto, obrazovanje i kultura 5,9 odsto, odjeća i obuća 10,7 odsto, prijevoz 7,4 odsto i održavanje domaćinstva 5,4 odsto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 85 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.