Podsjećamo, zaposlenici Centra za socijalni rad predstavljaju Sindikalnu podružnicu SO Grada Tuzle. Međutim, kada je početkom godine Gradska uprava dobila povećanje plaće, povećanjem nije obuhvaćen Centar za socijalni rad i odatle štrajk i traženje da se ispravi nepravda.

VEZANI TEKST - Socijalni radnici u Tuzli traže veće plaće: Njima ne daju, a Gradskoj upravi su već povećane

- Sindikalna podružnica Centra za socijalni rad, oganiziranjem štrajka upozorenja prekršila je Pravilnik o organiziranju štrajka i član 36. Statuta samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federacije Bosne i Hercegovine te postupila suprotno zaključcima sjednice SO Sindikalne organizacije Grada Tuzla, održane dana 11. oktobra 2022. godine, a koji glasi: "SO Grada Tuzla ne daje podršku podružnici SO Centar za socijalni rad, za pokretanje i održavanje štrajka upozorenja. SO Grada Tuzla djeluje kao cjelina i bilo kakvo istupanje mimo odluka donesenih na Sindikalnom odboru je neprihvatljivo" - navodi se u saopćenju koje potpisuje Sead Mustajbašić, predsjednik SO Grada Tuzla.

Nadalje, dodaje se u saopćenju, zbog informiranja javnosti napominjemo da je SO Grada Tuzla omogućila pregovore sa osnivačem Centra za socijalni rad Tuzla, i da je u pregovorima sa osnivačem, predstavnicima Centra saopćeno da je ranijim zahtjevima Centra udovoljeno već u maju mjesecu 2022. godine, na način da su odobrena tri nova radna mjesta te kupovina automobila za potrebe Centra.

- Osim toga, osnivač je na pregovorima dana 17. oktobra 2022. godine najavio da će izmjenama gradskih propisa broj predmeta Centra za socijalni rad smanjiti za oko 1.000. Nadalje, u pregovorima je najavljeno usklađivanje plaća sa troškovima života u prijedlogu budžeta za 2023. godinu. Bez obžira na to, Podružnica u Centru za socijalni rad je organizirala štrajk upozorenja te ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi planiraju organizirati generalni štrajk. S obzirom na sve naprijed navedeno, SO Grada Tuzle će poduzeti zakonom i Statutom propisane mjere - zaključeno je u saopćenju SO Grada Tuzla.