Petak, 05.03.2021.
h

Prijedlozi: Sinan Alimanović trostruki kandidat za Šestoaprilsku nagradu (VIDEO)

Muzičko udruženje "Simfo", Udruženje za kulturu, podršku i edukaciju građana "Okean" i Grupa Građana Grada Sarajeva kandidirali su pijanistu, kompozitora, dirigenta, aranžera i profesora Sinana Alimanovića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. 

Muzičko udruženje "Simfo" ističe da već godinama niko od stručnjaka iz svijeta muzike nije dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, te da je pravo vrijeme da se nagradi Sinan Alimanović, koji je čitav život posvetio jazzu održavajući ga živim u Sarajevu, ali i promovirajući glavni grad BiH u najboljem svjetlu u cijelom svijetu.

- Sinan Alimanović je ličnost koja je čitav život posvetila i požrtvovala jazzu, održavajući ga živim u Gradu Sarajevu. Sinan Alimanović je mnogo prije postojanja različitih festivala i novih omladinaca, održavao jazz živim puno kvalitetnije i žustrije, te ga je održao na visokom nivou za generacije koje su došle i dolaze – navode iz “Simfa”.

Udruženje za kulturu, podršku i edukaciju građana "Okean", također je jednoglasno kandidovalo Sinana Alimanovića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Kada niko nije obraćao pažnju na stradanja u BiH, Alimanović je zalaganjem netjerao Evropu da se zapita - otkud ovakvi talenti u ratom zahvaćenom području i ko je taj koji čuva dostojanstvo u kulturi.

Upravo je Sinan je čuvao, ali i dalje čuva, sjeme kulture kako u ratu, tako i u miru, za mlade generacije i zbog toga treba biti nagrađen.

- Zar ima u Sarajevu neko ko je zaslužio više Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, od Sinana Alimanovića? Ako je dobio poštovanje na svjetskom nivou, treba ga dobiti i u Sarajevu, to jest poštovanje je prvo trebao dobiti u Sarajevu – kažu u Okeanu.

Grupa Građana Grada Sarajeva, osim što je kandidirala Alimanovića, snimila je i niz videa u kojima građani različitih generacija i profesija obrazlažu zašto Sinan treba biti nagrađen.

Neki od učesnika su: doc. dr. Dino Rešidbegović (kompozitor i profesor), Elvis J. Kurtović (kralj regionalnog r’n’r-a), Haris Ljumanović (audio inženjer i muzički producent), Safet Begić (likovni umjetnik), dr. Kenan Ljuhar (doktor medicine), Zlatan Babić (vlasnik rock cluba Marquee).

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh