open-navfaktor-logo
search
Dolazi i u Sarajevo
Sin kraljice Elizabethe II: Princ Charles će u martu posjetiti Srebrenicu i odati počast žrtvama genocida
Princ Charles posjetit će Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta, objavila je Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.
25.02.2020. u 13:45
get url
text
Princ Charles i kraljica

Posjeta Princa Charlesa, koji nosi titulu Princ od Velsa, pokazatelj je sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost.

Princ Charles, sin kraljice Elizabethe, posjetit će Sarajevo i Srebrenicu. Ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, princ od Velsa će odati počast žrtvama.

U Sarajevu, princ od Velsa će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susretsa vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. 

Pored toga, posjetit će lokalne zanatlije i obići neke od historijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja.

Princ od Velsa posljednji put je posjetio BiH 2007. godine, a 2016. posjetio je druge zemlje zapadnog Balkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.