open-navfaktor-logo
search
NBA draft
Sin bivšeg reprezentativca Jugoslavije izabran kao deveti "pick" prve runde
Anthony Edwards (19) noćas je postao prvi pick NBA drafta. Mladog košarkaša sa univerziteta Georgia izabrali su Minnesota Timbervolvesi, a on će sada s Karlom-Anthonyem Townsom i D'Angelom Russellom činiti veliku trojku u Wolvesima.
19.11.2020. u 07:51
get url
text

Radi se o šuteru koji je u protekloj skraćenoj NCAA sezoni imao prosjek od 19,1 koša i 5,2 skoka u prosjeku. No, Edwards ima i mana, on je lani bio na šutu od tek 40 posto, dok je za tricu gađao skromnih 29 posto.

Edwards sigurno neće odmah dobiti tako dominantnu ulogu u svom timu, a nedavno je imao i nekoliko opasnih izjava. Prvo je najavio kako bi se više volio oprobati u NFL-u nego u NBA ligi, da bi potom zbog "lošeg repanja" napao Damiana Lillarda, saigrača našeg Jusufa Nurkića.

Kao drugi "pick" Golden State Warriorsi izabrali su Jamesa Wisemana (19) sa Univerziteta Memphis, dok su Charlotte Hornetsi kao treći birali LaMela Balla (19), mlađeg brata Lonza Balla koji nastupa za Pelicanse.

Zanimljivo da je su Washington Wizardsi kao deveti "pick" birali Izraelca Denija Avdiju, dosadašnjeg igrača Maccabi Tel Aviva. Njegov otac Zufer dugi je niz godina igrao za Crvenu zvezdu, a nastupao i za jugoslavensku reprezentaciju.

Od igrača iz regiona Srbijanca Alekseja Pokuševskog kao 17. "pick" prve runde birali su Minnesota Timberwolvesi, dok su Chicago Bullsi izabrali Crnogorca Marka Simonovića u drugoj rundi kao 14. "pick".

Top 10 pickova NBA drafta:
1. Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves)
2. James Wiseman (Golden State Warriors)
3. LaMelo Ball (Charlotte Hornets)
4. Patrick Williams (Chicago Bulls)
5. Isaac Okoro (Cleveland Cavaliers)
6. Onyeka Okongwu (Atlanta Hawks)
7. Killian Hayes (Detroit Pistons)
8. Obi Toppin (New York Knicks)
9. Deni Avdija (Washington Wizards)
10. Jalen Smith (Phoenix Suns)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.