Narin Isik (52) iz turskog grada Yozgata otvorila je svoju drugu izložbu slika, iako slika koristeći samo usta jer je osoba s invaliditetom i ne može koristiti ni ruke ni noge.

Isik slika tako što u ustima drži kist, a na svojim slikama, kojima privlači veliku pažnju javnosti, najviše koristi uljanu tehniku.

U svome gradu je otvorila izložbu koja se sastoji od 103 slike, a svečanom otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Celal Kose, brojni gradski zvaničnici i građani.

Kose je u obraćanju istakao da je ovo vrlo vrijedna izložba slika, napominjući da je Isik simbol upornosti i odlučnosti za mnoge ljude.

- Gospođa Narin je uradila nešto što većina nas ne bi mogli uraditi ni vlastitim rukama - kazao je Kose.

Direktor Agencije za rad i društvo Abdullah Neseli je kazao da je Isik mnogima pokazala da nikada u životu ne trebaju odustajati od svojih ciljeva i želja.

Autorica slika je u obraćanju istakla da je na svojim slikama željela iznijeti svoj unutrašnji glas.

- Tijelo mi je potpuno paralizirano, ali mozak i duša su živi. Izložba se sastoji od 103 slike. Već 11 godina se bavim slikarstvom. Slikanje mi zaista donosi unutrašnji mir i rahatluk. Teško je slikati koristeći samo usta, ali to radim s velikom ljubavlju - kazala je Isik.

Na kraju je poručila i drugim osobama koje su u sličnoj situaciji kao i ona da nikada ne odustaju od svojih ciljeva.

- Osobe s invaliditetom u svojim glavama mogu graditi svoj mir. Mogu izabrati neki cilj i fokusirati se na njega. Ne trebaju govoriti, "zašto sam baš ja u ovom stanju", čovjek uvijek mora razmišljati da ide naprijed. Ja idem naprijed mislima, a ne tijelom - kazala je Isik.