open-navfaktor-logo
search
Obnova
Simbol starog Sarajeva: Počeli radovi na Bistričkoj stanici
Grad Sarajevo je ove godine riješio zamršene imovinsko-pravne odnose te otkupio zgradu koja predstavlja jedan od simbola starog Sarajeva sa namjerom da ga obnovi i vrati građanima
11.11.2019. u 10:13
get url
text

Objekt Stare bistričke stanice u potpunosti je iseljen te su započeti radovi na čišćenju, zaštiti od daljnjeg propadanja i pripremi za izradu glavnog projekta obnove ovog nacionalnog spomenika.

Grad Sarajevo je ove godine riješio zamršene imovinsko-pravne odnose te otkupio zgradu koja predstavlja jedan od simbola starog Sarajeva sa namjerom da ga obnovi i vrati građanima.

Objekt je sada očišćen, postavljena je ograda i zaustavljena dalja devastacija. U toku je izrada glavnog projekta za njegovu obnovu.

- Kao što smo najavili, krenuli smo ozbiljno u realizaciju ovog projekta. Sredstva za otkup objekta smo osigurali iz profita JP Sarajevo d.o.o., a sada nam je cilj da i Bistrička stanica, na isti način investicija koja će biti samoodrživa i koja će biti doprinos razvoju grada – rekao je tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

{$galerijaFotografija}

Ukupno sedam porodica koje su živjele u ovom nacionalnom spomeniku je iseljeno. Svi oni su dobili adekvatan smještaj i obeštećenje. Stara željeznička stanica predstavlja arhitektonsko blago Grada Sarajeva.

Radovi na Bistričkoj stanici, 11.11.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.