open-navfaktor-logo
search
Posjetio BiH
Sijarto poručio u Banjoj Luci: Sramota Brisela što BiH nije dobila status kandidata
Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto poručio je danas u Banjoj Luci, nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, da je sramota Brisela što BiH nije dobila kandidatski status.
01.07.2022. u 16:38
get url
text
get url
text

-Sramota je Brisela što je toliko usporen ovaj proces i nije u redu odluka što BiH nije obezbijeđen status kandidata – kazao je.

Poručio je da Vlada Mađarske smatra da je proširenje EU jedna od najvažnijih politika i da jačanje EU nije moguće bez njegnog proširenja.

- Ovo nije najsofisticiranije izrečeno sa moje strane, ali što nas više ima, to smo jači. To je naročito važno za regiju Zapadnog Balkana. Podržali smo davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, ali smatrali smo da je to trebalo da dobije i Gruzija i vi (BiH). Smatramo da je to greška - kazao je Sijarto.

Podvukao je da Mađari podržavaju stabilnost BiH i evropsku integraciju zemlje, ne samo riječima, nego i djelima, te podsjetio da su 134 mađarska vojnika u okviru mirovnih snaga u  BiH.

Sijarto je istakao i da nema smisla da se uvode sankcije na Zapadnom Balkanu i da se prijeti.

- Smatramo da ne treba da se uvedu sankcija EU ni prema jednom čovjeku sa područja Zapadnog Balkana - rekao je.

Dodik je kazao da od 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH, počelo da se izdvaja nekoliko koji dodatno centralizuju BiH, a ne rješavaju se pitanje visokog predstavnika ili sudija Ustavnog suda BiH.

- Centralizacija BiH kroz evropski put, neće proći. Ako nas tjerate da izgubimo RS da bismo bili u EU, mi ćemo birati Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

Danas je bilo riječi i o programu Vlade Mađarske za razvoj preduzentištva na području RS-a, u vrijednosti 35 miliona evra.

Objasnio je da će biti raspisan konkurs u okviru ovog projekta za mala i srednja preduzeća sa područja RS. Mogu dobiti maksimalno 25.000 evra za razvoj ili nabavku opreme koja se proizvodi u Mađarskoj.

- To podrazumijeva podršku za 1.400 preduzetnika u RS. Početkom septembra biće konkurs,  a rok za prijavu je 15. oktobar, dok bi ugovori trebalo da se potpišu do kraja godine - naveo je Sijarto.

Na sastanku je bilo riječi i o ratu u Ukrajini, a Dodik je upoznao Sijarta da RS nije u mogućnosti da bude dio paketa sankcija prema Rusiji, bez obzira na pritiske koji dolaze, posebno od SAD-a, kako je naveo Dodik.

- Mađarska ostaje zemlja u koju smo zagledani.Nismo zaboravili podršku Mađarske da se na zapadu ne treba razgovarati o nama, nego sa nama, i stav Mađarske oko sankcija koji je bio ohrabrujući. Ne zato što ste branili nekoga ko je loš momak, nego zato što to nije principijelna politika – izjavio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.