open-navfaktor-logo
search
Turska
Sijamske blizankinje na prijemnom ispitu za upis na fakultet
Među brojnim zanimljivim đačkim pričama, izdvaja se ona sijamskih blizanki Ayse i Seme Tanrikulu koje polažu ispit kako bi nastavile školovanje
16.06.2019. u 14:21
get url
text

Više od 2,5 miliona maturanata u Turskoj polaže nacionalni prijemni ispit za upis na fakultet, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijemni ispit za upis studenata na fakultet održava se u tri runde i to istodobno u ukupno 188 ispitnih centara širom zemlje i u Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

Učenici polažu test općeg znanja, test stručnog znanja i test znanja stranih jezika, a rezultati će biti objavljeni 18. jula, kada će svi učenici saznati koje fakultete mogu upisati.

Prijemni ispiti održavaju se uz pojačane mjere sigurnosti, a policajci su u više slučajeva bili na usluzi učenicima koji su zbog stresa kasnili ili nisu ponijeli potrebne dokumente.

U Trabzonu je učenik vraćen s vrata ispitnog centra jer nije imao fotografiju na ličnoj karti. Policajac je motociklom odvezao uplakanog tinejdžera u fotografsku radnju, pa u policijsku upravu na izdavanje privremene iskaznice i vratio ga u ispitni centar.

Reporteri AA javljaju da su policajci na sličan način pomogli i učenicima u Ankari i Sakaryi. U tim slučajevima su učenici došli na ispit bez ličnih karata, a po njih su blagovremeno otišli uz pomoć policajaca na motociklima.

Među brojnim zanimljivim đačkim pričama, izdvaja se ona sijamskih blizanki Ayse i Seme Tanrikulu koje polažu ispit kako bi nastavile školovanje.

Djevojke iz Kahramanmarasa su jedine sijamske blizanke među milionima studenata koji danas rade prijemni ispit.

U razgovoru s novinarom AA su kazale da su radile marljivo i da žele studirati teologiju ili pedagogiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.