Sigmar Gabriel: Perspektiva BiH za EU mora biti stvarna i opipljiva

objavljeno: 08.03.2018. u 17:44

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Berlinu s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom.

Teme sastanka su bile nastavak procesa evropskih integracija BiH i regije, unutrašnja politička situacija u BiH pred Opće izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Na početku sastanka konstatirano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja. Ministar Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa evropskih integracija u kojoj se očekuje dobivanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Evropskom unijom.

U ovoj fazi, naglasio je ministar Crnadak, neophodan je nastavak podrške prijateljskih zemalja. Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regije prepoznala važnost evropske perspektive regije, i konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opća klima i odnosi unutar BiH, a posebno koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za Zapadni Balkan stavlja u prvi plan. Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU evropskom putu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Ministar Sigmar Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije. Istaknuo je da prema novoj Strategiji EU cijela regija ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka evropskim integracijama. Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podržavati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava. Smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažirati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj saradnji kao i drugim aktuelnim temama u BiH.