open-navfaktor-logo
search
Prva priča AKN
Sierra Leone je hit: Navijači im ljubili noge, zaustavili prvaka, golman plakao od sreće
Glavna priča ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija, koji se igra u Kamerunu, trenutno je fudbalska reprezentacija Sierra Leonea.
18.01.2022. u 15:42
get url
text

Nakon dvije utakmice, bez poraza su (imaju dva remija), a igrali su protiv aktuelnog prvaka Alžira i Obale Slonovače.

Sierra Leone je siromašna država u zapadnoj Africi, s velikom nejednakošću u raspodjeli nacionalnog bogatstva. Posjeduje značajna mineralna bogatstva (prepuna je dijamanta) i poljoprivredne resurse, ali nedostatak gospodarske i društvene infrastrukture koči razvoj zemlje.

Ni kao sportska nacija nisu se baš proslavili. Ovo im je tek treći nastup na AKN, a sada su zaigrali nakon 26 godina posta. Smješteni su u "grupu smrti", ali su ostali neporaženi protiv fudbalskih sila kakve su Alžir i Obala Slonovače. Za prolsaz grupe potrebno im je da u četvrtak savladaju Ekvatorsku Gvineju.

Nedavno se pojavila informacija da reprezentacija ove zemlje nije imala novca da plati avion, pa je u Kamerun putovala brodom. Međutim, ispostavilo se da to nije tačna informacija, odnosno demantovana je iz Fudbalskog saveza Sierra Leonea. Brod su koristili samo kao prevozno sredstvo do aerodroma.

Ipak, ono što je upečatljivo su slike sa ispraćaja u Kamerun. Na rastanku, porodica, prijatelji i navijači, ispratili su ih na emotivan način. Ljubili su im stope i grlili ih, i nakon toga, ovoj ekipi nije preostalo ništa drugo nego da "ostave srce na terenu".

Inače, ekipa je sastavljena od potpuno nepoznatih igrača, a među najpoznatijim izdvaja se Steven Caulker, koji ima nastupa za engleski Liverpool. U karijeri je još igrao za Tottenham, Cardiff i QPR, a danas je član Fenerbahčea na posudbi u Goztepeu.

Tu je i nekoliko igrača koji su kroz Akademiju Craiga Bellamyja učili u Engleskoj, ali niko nije napravio zapaženiju karijeru.

Jedan od junaka dosadašnjeg dijela turnira je golman Mohamed Nbalie Kamara, koji je zaplakao nakon što je protiv Alžira proglašen za igrača utakmice.

- Ja znam sve igrače Alžira, ali oni ne znaju mene. Premier ligu gledam svaki vikend. Znam sve slabosti Mahreza i njegovih saigrača, ali on ne znaju moje. Velika je stvar da mi niko od njih nije zabio gol i na to sam ponosan. Pokušavali su me i zastrašiti tokom utakmice, ali nisu uspjeli - rekao je Kamara koji inače brani u East End Lionsima u domaćem prvenstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.