open-navfaktor-logo
search
Mnogi namjerno izazvani
Sicilija proglasila šestomjesečnovanredno stanje zbog velikih požara
Regionalna vlada Sicilije proglasila je vanredno stanje na šest mjeseci zbog požara koji haraju otokom od kraja jula, prenosi agencija dpa.
08.08.2021. u 09:53
get url
text

Regionalni predsjednik Nello Musumeci objavio je na Facebooku da će neuobičajeno visoke temperature i abnormalni vremenski uvjeti predstavljati rizik idućih sedmica.

U međuvremenu, na Sardiniji, vatrogasno društvo u pokrajini Oristano objavilo je da je jučer ujutro izbio požar u turističkom objektu. Vatrogasci su spriječili širenje požara na obližnje rastinje. Nema izvještaja o žrtvama.

Oristano, smješten na zapadnoj obali mediteranskog otoka, nedavno se borio s velikim šumskim požarima koji su nanijeli veću štetu. Neuobičajeno visoke temperature koje se penju iznad 40 stepeni uzrokuju sušu u južnoj Italiji, potpirujući požare. Vjeruje se da su mnogi požari namjerno izazvani, prenosi Hina.

Italijanski vatrogasci objavili su da su jučer bili na 800 intervencija, uključujući 106 u jugoistočnoj regiji Apuliji, 120 u jugozapadnoj Kalabriji i 188 na Siciliji. Poljoprivredno udruženje Coldiretti opisala je ovo ljeto kao najtoplije u desetljeću.

Sicilija, Kalabrija i Apulija najteže su pogođene u nedavnim požarima. Dvije osobe u pokrajini Reggio Calabria su poginule, objavili su vatrogasci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.