open-navfaktor-logo
search
Obavezan PCR test
Shvatili da je pandemija: U FSBiH došli na ideju kako da troše ogroman novac
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine poslije dvije godine pandemije koronavirusa došao je na ideju da se svi premijerligaški fudbaleri, članovi stručnog štaba, predstavnici kluba, moraju testirati prije svake utakmice.
21.10.2021. u 19:57
get url
text

PCR test, obavijestili su klubove iz FSBiH, ne smije biti stariji od 72 sata. Sve troškove za maksimalno 50 osoba snosit će FSBiH, piše u zaključku koji je potpisao predsjednik Komiteta za takmičenje Dušan Marković.

Koliko će to da košta? Pod uvjetom da u svakom klubu testiraju 50 osoba, uz prosječnu cijenu PCR testa od 90 KM, Fudbalski savez će izdvojiti 4.500 KM. U Premijer ligi se takmiči 12 timova, što je po jednom kolu čak 54.000 KM, a mjesečno, kada se igraju i četiri kola - 216.000 KM.

Važno je napomenuti i da će klubovi testiranje vršiti u zdravstvenoj ustanovi koju je odabrao Fudbalski savez BiH.

VEZANI TEKST - Velika promjena u Premijer ligi BiH: Fudbaleri i treneri moraju imati negativan PCR test
 

FSBiH se u zaključku koji je stigao na adrese klubova ne poziva na eventualne odluke nadležnih kriznih štabova, a ostaje nejasno zbog čega osobe koje sudjeluju u organizaciji i odigravanju utakmica ne bi bile podvrgnute antigenskom testiranju, koje je znatno jeftinije i koje pored PCR testa praktikuje i Evropska fudbalska federacija (UEFA) u svom protokolu.

Zaboravili su stručnjaci iz Bulevara Meša Selimović 95, na digitalne COVID potvrde o kojima bruji svijet, a koje priznaje i UEFA. Šta je s osobama koje su prebolovale koronavirus, šta je osobama koje su primile obje doze vakcine? Ništa!

Ljudi iz klubova, čitajući dopis iz Fudbalskog saveza BiH, vjerovatno su se pitali i koje uvjete će po dolasku na utakmicu morati ispuniti novinari, fotoreporteri, delegacije. Očito će im trebati dodatno pojašnjenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.