open-navfaktor-logo
search
NBA
Show u New Yorku: Nevjerovatni Luka Dončić napravio čudo i ispisao historiju
Luka Dončić, najbolji slovenski košarkaš, ali i jedan od najboljih evropskih i svjetskih igrača, ispisao je nove stranice historije NBA lige.
28.12.2022. u 08:35
get url
text

Slovenac je u pobjedi njegovog Dallasa protiv New York Knicksa ostvario triple-double učinak, a jedan detalj ovog podviga nije viđen nikada u historiji najjače košarkaške lige svijeta. Dončić je ubacio 60 poena, uz 21 skok i 10 asistencija.

Niko nikada, sve do sinoć, nije upisao triple-double sa učinkom od 60 poena i 20 skokova. Oborio je i lični rekord karijere kada su u pitanju poeni postignuti na jednom meču. Ranije je najviše ubacio 51 poen.

A upravo se Dončić potrudio da priredi show na kraju meča. Na četiri sekunde prije kraja Knicksi su imali dva poena razlike, a Dončić jedno slobodno bacanje. Namjerno je promašio, uhvatio loptu i zabio za produžetke (pogledajte OVDJE).

Mavericksi su u dodatnom vremenu slavili sa 126:121, a Dončić je upisao 53. triple-double karijere. Kada se pogleda vječna lista, ispred njega je samo devet igrača, a Slovenac igra tek petu NBA sezonu i ima samo 23 godine.

Nevjerovatni učinak Luke Dončića možete pogledati OVDJE

Nakon utakmice, saigrači su Dončića "okupali" u svlačionici, te mu na taj način čestitali veliki podvig.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.