Tužili i snahu

Shakira uskoro na sudu: Španci od kolumbijske pop zvijezde traže 14,5 miliona eura poreza

Objavljeno: 15.12.2018. u 21:40

Shakira se s Bahama u Barcelonu službeno preselila 2015. godine zbog partnera Gerarda Piquéa, ali tužioci smatraju kako je tamo doselila još 2012. te da se zbog toga nalazi u velikom prekršaju zbog neplaćenog poreza

I Piqué je bio optužen za poreznu utaju

Kolumbijska pop zvijezda Shakira (41) optužena je za utaju poreza u Španiji, a tužioci tvrde kako je u Barcelonu preselila nekoliko godina ranije nego što tvrdi te je na taj način napravila porezni prekršaj. 

Shakira se s Bahama u Barcelonu službeno preselila 2015. godine zbog partnera Gerarda Piquéa (31), fudbalera Barcelone, ali tužioci smatraju kako je tamo doselila još 2012. godine. 

Pjevačica i njen advokatski tim planiraju se braniti tvrdnjom kako je Shakira u tom periodu boravila manje od 183 dana godišnje u Kataloniji, što je maksimalan broj dana u godini koje zakon dopušta osobama koje ne plaćaju porez.  Shakirino ime se već ranije spominjalo u kontekstu poreznih malverzacija preko tzv. offshore kompanija, smještenih u poreznim oazama poput Bahama. Zanimljivo, s istim se optužbama svojevremeno susreo i Gerard Piqué. 

Tužioci su fudbalera teretili za nešto više od 2,5 miliona eura, a pjevačica navodno duguje puno više od toga. Njen dug veći je od 14,5 miliona eura, mada tek treba vidjeti kako će se sve rasplesti na sudu. Maksimalna zatvorska kazna za ovakve porezne prekršaje u Španjolskoj je dvije godine, ali su se do sada poznate osobe neplatiše za prvi prekršaj izvukle samo s novčanom kaznom. 

Par je zajedno od 2011. godine, a imaju dva sina, Milana (5) i Sashu (3).  

 

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije