open-navfaktor-logo
search
Poruka mira
Ševket Hafizović, predsjednik UO Memorijalnog centra: Sjećamo se svih nevinih ubijenih!
U okviru današnje online konferencije "Čuvamo mir, sjećamo se žrtava", koju je povodom 14. decembra, godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, organizovao Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, iz ove institucije je poslana poruka mira.
14.12.2020. u 10:47
get url
text

- Ovaj dan je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Mir koji je nastupio i očuvanje države Bosne i Hercegovine je skupo plaćeno. Stotine hiljada žrtava, uključujući i više od 8.000 žrtava genocida u Srebrenice, te i dalje nesanirane štete ratnih razaranja ostale su kao trajna opomena na agresiju. Isto to nas uči i brutalnost i pogubnost sukoba koji je shodio najvećim stradanjima nakon Drugog svjetskog rata i najdužom opsadom jednog glavnog grada, Sarajeva, u historiji modernog rata. Zato je, sjećati se dana potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu nemoguće odvojiti od sjećanja na nevine žrtve genocida i druge nevine žrtve ubijene u našoj domovini od 1992. do 1995. godine. Čuvanjem sjećanja na njih, čuvamo buduće generacije, jer samo na temeljima istine se može doći do pomirenja, a samo kroz istinskog pomirenja do izgradnje svjetlije budućnosti države Bosne i Hercegovine - poručio je Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra.

- Pozivamo sve da niti jednom ne izgube iz vida žrtve koji su u temelje ove države ugradile vlastite živote i živote svojih najmlijih, a to nema cijenu. Zato, i ovom prilikom ću ponoviti Srebreničku molitvu: Neka tuga postane nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude molitva: da se nikome nikad ne ponovi Srebrenica - zaključio je svoje obraćanje Hafizović, saopćio je MC Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.