open-navfaktor-logo
search
U izolacijskim uvjetima
Sevdalinka "Sarajevo na visoku gledu" u izvedbi Akademskog ženskog hora Gaudeamus
Povodom obilježavanja 30 godina rada Akademski ženski hor "Gaudeamus" je, nakon pet godina pauze, u izolacijskim uvjetima, izveo bosansku narodnu pjesmu, sevdalinku "Sarajevo na visoku gledu", u stilizaciji profesora emeritusa Rešada Arnautovića.
29.05.2020. u 13:35
get url
text

Ideja da se snimi kompozicija iz bogatog repertoara stiliziranih bosanskih narodnih pjesama koje je Arnautović pisao upravo za ovaj hor, potekla je od samih članica, a u izvedbi je sudjelovalo njih 40. Audio editing snimka radila je Alena Cakić, mix i mastering Miko Meoriginalsounds, a videoediting potpisuje Alma Ferović Fazlić.

- Prihvatio sam izazov da nakon pet godina kada smo posljednji put koncertirali, u uvjetima kada nismo jedni uz druge, bez ijedne probe, pokušamo realizirati jednu od mojih stilizacija. Ovaj način izvedbe je novo iskustvo i pozitivno sam iznenađen rezultatom - izjavio je Arnautović.

U cilju podizanja svijesti o njegovanju horske domaće literature i horskog muziciranja kojeg je u našoj zemlji sve manje, putem online platforme okupilo se više od 100 članica hora koje su u njemu pjevale od samog osnivanja. Proteklog mjeseca, u znak sjećanja na ranija vremena i iskustvo koje su stekle pjevajući u horu, četiri bivše članice javnosti su predstavile i snimak pjesme "Tri djevojke".

Brojni koncerti i gostovanja na tri kontinenta svijeta svrstavaju hor "Gaudeamus" u vrhunske interpretatore horske muzike i njegovatelje muzičke kulturne baštine BiH. Profesor emeritus Rešad Arnautović, koji slavi 45 godina umjetničkog i pedagoškog rada, s ovim horom je ostvario više od 200 nastupa i koncerata u zemlji i inostranstvu.

- Ovaj hor bio je moja muza za umjetnički i kompozitorski rad, nosilac mojih umjetničkih vizija i ideja. Beskrajno sam sretan što se, i nakon toliko godina, sve članice rado sjećaju vremena koje su provele sa mnom u "Gaudeamusu", što i nakon toliko godina poznaju sav naš repertoar te što su se odazvale u ovakvim uvjetima - osvrnuo se Arnautović čije su stilizacije bosanskih narodnih pjesama objavljene u notnim Zbirkama stiliziranih bosanskih narodnih pjesama i CD-ovima, a dio su i obaveznog Nastavnog plana i programa osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH. Kompozicije koje su uvrštene u spomenute zbirke izvode horovi svih uzrasta u zemlji i svijetu, saopćili su iz "Gaudeamusa".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.