navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
COVID-19

Seul najavio testiranje kućnih ljubimaca na koronavirus

U Seulu je najavljeno testiranje kućnih ljubimaca na koronavirus ako se kod njih uoče temperatura, kašalj i poteškoće s disanjem, a ranije testiranje njihovih vlasnika na virus pokazalo je pozitivan rezultat.

Objavljeno: 09.02.2021. u 12:01
get url
text

Voditeljica odjela za zdravstvo južnokorejske prijestolnice Park Yoo-mi je najavila da će gradski timovi za prikupljanje uzoraka kućnih ljubimaca ići u posjetu porodicama koje su u karanteni zbog koronavirusa te će testirati njihove kućne ljubimce.

Ova je odluka uslijedila nekoliko sedmica nakon što su zdravstvene vlasti Južne Koreje izvijestile o prvom slučaju infekcije kućnog ljubimca koronavirusom. Prvi potvrđeni slučaj Covida-19 kod kućnog ljubimca u toj je zemlji evidentiran 21. januara, kada je testiranjem ustanovljena prisutnost virusa kod mačke.

Od danas će gradske vlasti Seula nuditi testiranja kućnih ljubimaca na koronavirus, rekla je novinarima Park Yoo-mi, dodavši da će se testovi ograničiti na životinje koje pokazuju simptome bolesti, a prethodno su bile u kontaktu sa svojim vlasnicima čiji su testovi bili pozitivni.

Životinje s pozitivnim rezultatom testa potom će morati u četrnaestodnevnu karantenu, ali kada su posrijedi domaćinstva u kojima i vlasnici boluju od covida, njihovi će ljubimci biti poslani u posebne ustanove za životinje koje moraju biti u karanteni.

Dosad se pokazalo da je u svijetu više životinjskih vrsta imalo pozitivan test na koronavirus, koji je dosad globalno usmrtio više od dva miliona ljudi.

Među njima su i dvije gorile u kalifornijskom zoološkom vrtu u San Diegu koje su prošli mjesec imale pozitivan test na virus, a vjeruje se da su ga dobile od čuvara koji nije imao simptome bolesti.