open-navfaktor-logo
search
Slučaj "srebreničke trojke"
Sestra uhapšenog Behudina Husića: On ima traume, strahujem kako će prespavati u bijeljinskom pritvoru
Kadefa Muhić, sestra Behudina Husića kojeg je jutros uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kaže da strahuje kako će njen brat večaras prespavati u pritvoru Okružnog suda u Bijeljini.
14.09.2021. u 15:11
get url
text
Kadefa Muhić

Behudin Husić je čovjek koji je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji.

Mučenjem do priznanja

Mučenjima je tada od Nedžada Hasića, Behudina Husića i Ahme Harbaša iznuđeno pismeno priznanje da su, navodno, na području Krušev Dola u okolini Srebrenice, ubili četvericu drvosječa iz Milića, nakon čega je protiv njih podignuta optužnica za ubistvo.

VEZANI TEKST - Progon koji traje 25 godina: SIPA u Špionici uhapsila Behudina Husića iz "srebreničke trojke"

- Njegova glava je puna ožiljaka od mučenja i udaraca koje su mu nanijeli kada je predat MUP-u Republike Srpske 1996. godine. Te traume su ga pratile godinama i nije mogao mirno spavati, a sada ga vraćaju na isto mjesto - kroz suze kaže Kadefa Muhić.

Kaže da je jutros u 7.25 sati vidjela da je sve isplanirano.

- Na osnovu prijedloga Okružnog suda u Bijeljini, tužiteljica Tužilaštva Tuzlanskog kantona Arnela Garčević i Savo Lečić iz Ministarstva sigurnosti BiH su izdali nalog za pretres kuće i hapšenje moga brata. To je veoma dobro izorganizovano, a ja bih bila sretna kada bi tužiteljica Garčević bila toliko spretna da u BiH vrati Novaka Đukića koji je osuđen za masakr na Kapiji u Tuzli. Nažalost, ja više ne vjerujem da mi u BiH imamo pravo biti zaštićeni. Moj brat je već 30 godina živ, a kao da nije - navodi Kadefa Muhić.

Dodaje da o tome kakvo je suđenje "srebreničkoj trojci" bilo govori i činjenica da kada su jednu od žena pitali da li je prepoznala muža, ona je rekla "da je vojska nešto donijela u vreći, ali da nije sigurna da li je riječ o lešu čovjeka ili životinje".

Slučaj Hasić

Na gotovo identičan način Nedžad Hasić je također uhapšen u Tinji kod Srebrenika, 26. novembra prošle godine, a u pritvoru Općinskog suda u Bijeljini proveo je sedam mjeseci. Njegova advokatica Mirna Avdibegović uputila je apelaciju Ustavnom sudu BiH na osbovu koje mu je pritvor ukinut.

- U slučaju Nedžada Hasića Ustavni sud BiH je donio odluku u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu i sigurnost. U odluci stoji da u rješenjima o pritvoru nema ni obrazložene osnovane sumnje da je počinio krivično djelo, bez obzira na podignutu optužnicu. Postavlja se pitanje, ako se radi o istom predmetu, zašto sud postupa na taj način, a već imaju odluku Ustavnog suda BiH - kaže advokatica Avdibegović o slučaju svog branjenika Hasića uz ogradu da ona ne postupa u odnosu suoptuženog Husića.

Ipak, advokatica Avdibegović ističe da ako se radi o istom predemtu, da je pravo nejasno zašto se ne cijeni odluka Ustavnog suda koja govori o samoj optužnici, odnosno o nepostojanju osnovane sumnje.

Sumnjive okolnosti

Mnogo je okolnosti koje upućuju da se ovaj slučaj zloupotrebljava, a o tome govori i činjenica da je za Behudinom Husićem bila raspisana međunarodna potjernica, a on je uhapšen bez ikakve posebne potrage, dok je pio kafu u mjestu u kojem živi već godinama u Špionici kod Srebrenika, dakle u BiH.

Na području iste općine u novembru prošle godine uhapšen je Nedžad Hasić, a tada niko nije tražio Husića, iako se radi o istom slučaju. Da li je plan da i Husić bude pritvoren, pa da ga Ustavni sud mora puštati iz pritvora, iako se već očitovao o istoj optužnici.

Zbog svega toga veoma je indikativno da Okružni sud u Bijeljni u svemu istrajava na isti način, a nameće se i pitanje zašto se troše resursi SIPA-e na hapšenje čovjeka po čijoj je optužnici Ustavni sud BiH donio spomenutu odluku.

O hapšenju Behudina Husića danas su govorili i predstavnici boračkih udruženja Tuzlanskog kantona, a istakli su da je hapšenje Husića, a prije dva dana i Edina Vranja na ulasku u Srbiju, samo nastavak one politike koja ja izvršila agresiju na BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.