open-navfaktor-logo
search
Sastanak koalicije
"Šestorku" posvađale pozicije i helikopter, nije samo SBB protiv kupovine
Posljednji sastanak "sedmorke" protekao je u žestokoj verbalnoj raspravi, kojom je dominirala tema nabavke helikoptera i formiranja helikopterske jedinice
05.12.2019. u 09:22
get url
text

Predstavnici stranaka koje čine vladajuću većinu u Kantonu Sarajevo (KS) održali su u srijedu novi sastanak, na kojem je razgovarano o otvorenim pitanjima koja opterećuju funkcioniranje vlasti. Većina koja je svoj mandat započela u formatu "šestorke" ovaj je put za stolom i zvanično djelovala kao "sedmorka", s obzirom na to da će u Skupštini KS ubuduće djelovati i novi klub zastupnika koji bi trebao podržavati aktuelnu Vladu.

Parlamentarna grupa koju su nedavno osnovali bivši članovi Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke, Damir Nikšić i Damir Marjanović, dobila je novog člana, pa su na taj način stekli uvjete za formiranje zastupničkog kluba. Ovom se dvojcu pridružila Amra Junuzović-Kaljić, zastupnica Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Posljednji sastanak "sedmorke" protekao je u žestokoj raspravi, kojom je dominirala tema nabavke helikoptera i formiranja helikopterske jedinice u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova (KS), što bi građane ovog kantona trebalo koštati, sa svim uračunatim troškovima, čak 40 miliona KM.

Na tome insistiraju iz Naroda i pravde (NiP), pravdajući se da je kupovina helikoptera jedna od mjera u Sporazumu o prioritetima skupštinske većine. Njihovo mišljenje, pokazala je jučerašnja rasprava, ne dijele partneri u vlasti. Pored Saveza za bolju budućnost (SBB), na sastanku su se, prema informacijama Faktora, kupovini helikoptera oštro usprotivili Igor Stojanović i Damir Mašić iz SDP-a. Rasprava sa Elmedinom Konakovićem i Elvedinom Okerićem iz NiP-a je, tvrde akteri razgovora, na momente prerastala u otvorenu svađu.

Kupovina helikoptera je pitanje koje se u javnosti ističe kao izazov sa kojim se suočava aktuelna vlast u KS, ali mnogo ozbiljnije pitanje koje prijeti opstanku koalicije je, tvrde naši izvori, nezadovoljstvo radom pojedinih stranaka, te sve glasniji zahtjevi za preraspodjelu pozicija.

Upravo novi zastupnički klub, prije svih Nikšić i Marjanović, namjeravaju za sebe uzeti veći dio "kolača". Svoju je podršku Vladi, podsjećamo, Nikšić ranije uvjetovao dodjeljivanjem nekoliko pozicija, a iz SDP-a su mu obećali određene rukovodeće pozicije u preduzećima Toplane i Sarajevogas, te Agenciji za privatizaciju KS. S obzirom na to da mu se pridružio i Marjanović, apetiti su porasli, pa ovaj dvojac partnerima u zamjenu za podršku namjerava ispostaviti sadržajniju fakturu.

Nova se prerapodjela traži prije svega nauštrb SDP-a. Ta stranka je ostala na samo tri zastupnika, a ima čak tri ministra u Vladi KS, što je, smatraju partneri, previše, naročito ukoliko se u obzir uzmu i ostale pozicije u institucijama vlasti i javnim preduzećima koje je ta stranka dobila. Na klimavim je nogama i status Naše stranke, čiji je zastupnički klub izlaskom Damira Marjanovića sužen na četiri člana, pa su sve glasniji zahtjevi za rekonstrukcijom postojećeg dogovora o raspodjeli pozicija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.