open-navfaktor-logo
search
Forto spinuje
"Šestorka" uhvaćena u laži, izbrisali grafiku o plaćama medicinara: "Da nije Vlade ne bih znala da mi je plaća 1.500 KM"
Ova grafika objavljena je sinoć i na oficijelnoj Facebook stranici Vlade Kantona Sarajevo. Za kratko vrijeme bilo je blizu 150 negativnih komentara, iz kojih je bilo vidljivo da su se oglašavali mahom nezadovoljni radnici zaposleni u zdravstvu.
11.10.2019. u 14:13
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je za N1 da mu ne smetaju protesti radnika u zdravstvu i da je to njihovo demokratsko pravo. Kada ih je pozvao na pregovore, kaže da su oni to odbili, jer su željeli da protestuju i da do dogovora nije došlo.

-Radnici u zdravstvu su poslali nerealne zahtjeve. To su medicinske sestre, pomoćno osoblje, radnici u administraciji.  Plaća medicinske sestre u stomatologiji - osnovica je 1.000 KM, topli obrok, prijevoz i regres, 30 dana godišnjeg odmora i sve što slijedi kada ste u državnoj službi. To je 1.350 do 1.500 KM-kazao je Forto.

Vlada Kantona Sarajevo objavila je jučer i grafiku pod naslovom "Zahtjevi Sindikata radnika u zdravstvu i argumenti Vlade KS". Iz Vlade su na ovaj način odlučili navesti koliko iznosi najniža plaća, odnosno prosječna plaća za medicinsku sestru u KS, ističući kako su primanja u zdravstvenom sektoru u protekle dvije godine povećana od 14 do 30 posto.

Ova grafika objavljena je sinoć i na oficijelnoj Facebook stranici Vlade Kantona Sarajevo. Za kratko vrijeme bilo je blizu 150 negativnih komentara, iz kojih je bilo vidljivo da su se oglašavali mahom nezadovoljni radnici zaposleni u zdravstvu.  

S obzirom na to da komentari nisu išli u prilog onome što je Vlada u grafici predstavila kao svoje argumente zbog kojih su zahtjevi za povećanje plaća prema njihovom mišljenju nerealni, grafika je naprasno nestala sa Facebook stranice.

Također, ako se pogledaju iznosi plaća zdravstvenih radnika u JU Dom zdravlja Sarajevo, navedeni u Registru zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, jasno je da podaci koje su Vlada i premijer Forto iznijeli u javnosti predstavljaju klasičnu obmanu.

Spinovanjem da su plaće medicinskih sestara između 1.350 i 1.500 maraka, pokušavaju se građani Kantona Sarajevo okrenuti protiv radnika u zdravstvu.

No, kao što to obično biva, laži veoma brzo budu srušeni istinom.

Jedna od medicinskih sestara, na oficijelnoj Facebook stranici ispod grafike koja je sinoć izbrisana zbog brojnih negodovanja, napisala je:

-Da nije Vlade ne bih znala da imam platu 1.500 maraka. Koje laži da čovjek ne povjeruje, toliko sam vjerovala u ovu vladu a toliko se razočarala nažalost, 500...

Sljedeći komentar je bio:

-Zašto se lažnim informacijama obmanjuje javnost i vrši pritisak na zdravstvene radnike. Informacije o platama su javne i one za medicinsku sestru iznose u prosjeku 980, a ne 1.540 maraka kako ste naveli u svom pamfletu. 1.540 maraka nema ni glavni tehničar u JU Dom zdravlja koji je VSS i magistar nauka, njegova plata iznosi 1.433 marke.

Jedan od uposlenika u zdravstvenom sektoru je napisao:

-Evo da se i ja nadovežem ko radnik u zdravstvu na ove vladine spinove o nekim platama tehničara po 1.500 maraka. Niđe veze, a ti glupi narode fino uđi u registar zaposlenih u javnim službama i provjeri, a vladu sram nek bude zbog lažnih podataka.

Poređenja radi, u Registru  se mogu pronaći i plaće  uposlenih u  drugim kantonalnim preduzećima, od kojih su neki tek zasnovali radni odnos, a mjesečni iznosi plaća su im gotovo izjednačeni sa plaćama medicinskih sestara. 

A ako već premijer Forto poredi kolike su plaće u javnom i privatnom sektoru u zdravstvu, onda bi se trebao pobrinuti i za radnike velikih trgovačkih lanaca koji rade mjesečno za 500 maraka (gazdama redovno vraćaju po 30-ak maraka koliko im je više uplatio na račun) , u odnosu na  uhljebe koji rade  kod njega u Vladi i zarađuju  mjesečno tri puta više.  

VEZANI TEKSTDr. Selimić: Sramotno je podvaljivati kako medicinska sestra ima 1.500 KM plaću, sve se može provjeriti

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.